Gyakran ismételt kérdések az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

Általános kérdések:

Tetőcserével, tetőfelújítással kapcsolatos kérdések:

Tetőfelújítás, tetőcsere információk

Tetőfelújítást, tetőcserét tervez? Minden fontos információ egy helyen!

Általánosabb információk tetőfelújítással, és az Otthonfelújítási Támogatással kapcsolatban.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A legalább egy gyermeket nevelő családok (a várandósság 12. hetétől), a szülőkkel élő gyermek legfeljebb 25 éves koráig igényelhetik. A támogatást gyermeküket egyedül nevelő, egyedülálló szülők, házastársak vagy élettársak igényelhetik, akik ugyanazon bejelentett lakhelyen élnek.

_________________________________

Mit jelent az 50-50% (anyag-munkadíj) megoszlás?

Az anyagköltség és a munkadíj egyenlő arányban, azaz 50-50%-ban kell, hogy szerepeljen a támogatás összegében. A támogatás igényléséhez az anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat azonos arányban kell benyújtani (pl. a maximum 3 millió forintos támogatás igénybevételéhez 1,5 millió forint anyag, és 1,5 millió forint munkadíj igazolásáról szóló számlát kell becsatolni. Ha ennél kevesebb támogatást igénylünk, akkor arányosan kevesebb összegről szóló számlát kell mellékelnünk.)

_________________________________

Az igénylő lakcímkártyájának a felújítandó ingatlanba kell szólnia?

Igen. A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában már minimum 1 éve az ingatlanban kell laknia (lakcímkártya szerint, lakóhelyként). Ettől függetlenül arra lehetőség van, hogy a felújítási munkálatok már korábban megkezdődjenek, de a kérelem benyújtásának időpontjában ügyeljen a minimum 1 éves korlátra.

Újonnan vásárolt ingatlan esetén nem érvényes az 1 éves korlát, a felújítási munkálatok elvégzését követően bármikor igényelhető a támogatás, de az igénylő lakcímkártyáján mindenképp lakóhelyként kell szerepelnie az érintett ingatlannak.

_________________________________

A lakcímkártyán minden esetben az állandó lakcímnek kell szerepelnie, vagy esetleg elegendő, ha az érintett ingatlan csak tartózkodási helyként van rajta feltüntetve?

Mindenképpen állandó lakcímként (lakóhelyként) kell szerepelnie a lakcímet igazoló kártyán, hogy igénybe tudja venni az otthon-felújítás támogatást.

_________________________________

Ha a felújítandó ingatlan egyéni vállalkozásnak is a székhelye, a támogatást akkor is igénybe lehet venni?

Igen.

_________________________________

Folyamatban lévő falusi CSOK támogatás esetén is igényelhető a kérelem?

Igen, de mindkét támogatás terhére nem számolhatok el azonos számlák. Tehát, ha valamely számlákat a CSOK felhasználás igazolására már felhasználta, akkor azok nem nyújthatók be az Otthonfelújítási támogatás igénylésekor is, ebben az esetben más számlákat kell csatolnia a kérelemhez.

_________________________________

Csak anyagköltségre igényelhető-e a támogatás, ha a munkálatokat mi is el tudjuk végezni?

Sajnos nem, mivel a támogatás összegében a vállalkozói díj, illetve az anyagköltség 50-50%-ban szerepelhet, más megoszlásban nem.

_________________________________

Mennyi a támogatás összege?

Az igényelt támogatás összege legfeljebb 3 millió forint lehet, a felújítási költségek maximum 50%-a, melyet számlával kell igazolni.

A támogatási összegben a munkadíj és az anyagköltség 50-50%-ban kell, hogy szerepeljen.

Mivel a támogatás felének az anyag költségének, a másik felének pedig a munkadíjnak kell lennie, így a maximum 3 millió forintos támogatási összegből legfeljebb 1,5 millió forint lehet munkadíj, és ugyanennyi az anyagköltség. Példa: a felújítás teljes összege 6 millió forintba kerül, ebből 4,5 millió forint anyagköltség, 1,5 millió forint munkadíj. Az Otthonfelújítási program keretében maximum 3 millió forintot igényelhetünk vissza az államtól, ehhez pedig a következő megoszlásban kell a számlákkal igazolni a felújítási költségeket: 1,5 millió forint munkadíjat igazoló számla, és 1,5 millió forint anyagköltségről szóló számla.

_________________________________

A vállalkozó számláján kívül szükséges-e a kivitelezői szerződés a munkadíj igazolásához?

Igen, a vállalkozói szerződést minden esetben csatolni kell a kérelemhez.  A Vállakozói szerződés elkészítéséhez szükséges minta dokumentumot innen letöltheti.

_________________________________

Milyen számlával kell igazolni a munkadíjat?

A munkadíj igazolásához olyan számla fogadható el, amelyről a munkát elvégző vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette (nyugta nem fogadható el, csak számla). A számláknak a támogatást igénylő személy nevére kell szólniuk.

Az 5%-os áfát tartalmazó számla nem fogadható el a támogatás igényléséhez (mivel ez csak új építés esetén érvényes), csak a 0%-os vagy a 27%-os ÁFA-tartalmú számlák megfelelőek.

Fontos, hogy a felújítási munkálatokat végző, és erről számlát kiállító vállalkozó nem állhat rokonságban sem az igénylővel (vagy együttes igénylés esetén egyik igénylővel sem), nem lehet az igénylő(k) közeli hozzátartozója vagy élettársa, illetve nem lehet tagja, munkavállalója, vagy vezető tisztségviselője a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek.

A munkadíjról szóló számlák több vállalkozótól is származhatnak, nem szükséges minden munkálatot egy vállalkozóval végeztetni, de minden vállalkozóval szükséges szerződést kötni.

_________________________________

Jelzáloggal terhelt ingatlan esetén is igénybe vehető a támogatás?

Igen.

_________________________________

2020-ban vásárolt anyagok számlái is benyújthatók a támogatás igényléséhez?

Nem, csak 2021. január 1. után kiállított számlák számolhatók el, korábbiak nem, akkor sem, ha a munkadíjról szóló számlák 2021. január 1. utániak. 

_________________________________

Egyéni vállalkozó által kiállított számla elszámolható-e?

A vonatkozó Kormányrendelet és a MÁK tájékoztatásai alapján nem találtunk arra vonatkozó rendelkezést, hogy a KATA-s adózók és az egyéni vállalkozók által kiállított számlák ne lennének felhasználóak az otthonfelújítási támogatás tekintetében.

A MÁK telefonos tájékoztatása alapján a MÁK honlapján található GYIK hivatalos állásfoglalásnak minősül (http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik): „107. A KATA-s vállalkozó által kiállított számla elfogadható? Igen, a Rendelet szerint a támogatás csak az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe. A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla elfogadható.

____________________________________

Külföldi számla benyújtható a támogatás igényléséhez?

Nem, sem a munkadíjról, sem az anyagköltségről nem fogadható el külföldi számla. Egyetlen kivétellel, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal, és az általa kiállított számla megfelel a magyar jogszabályoknak.

_________________________________

Akkor is igényelhető a támogatás, ha több ütemben történik a felújítás?

Igen. Az a lényeg, hogy a felújítási munkálatok befejezése után, maximum 60 nappal az utolsó számla kifizetését követően be kell nyújtani a támogatás igénylését.

A felújítás időtartamát és a munkálatok vagy munkát végző vállalkozók számára vonatkozóan nincs korlátozás. Több kivitelezővel is köthető szerződés, és több vállalkozótól származó számla is elfogadható.

_________________________________

Milyen munkálatokra nem igényelhető a támogatás?

Néhány példa:

 • szabadon álló bútorok beszerzésére (pl. szobabútor)
 • szabadon álló konyhai gépek beszerzése
 • beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl. mosógép, szárítógép)
 • az ingatlan bővítésére (pl. plusz szobákkal)
 • tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre
 • tároló építésére
 • mobilgarázs beszerzésére
 • a raklapdíjra, mint anyagköltségre
 • infraszauna beépítésére
 • riasztó beszerelésére
_________________________________

Milyen munkálatokra igényelhető a támogatás? (forrás: Portfolio.hu)

 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve az ingatlan belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.)
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
_________________________________

Hogyan igényelhető a támogatás?

Töltse ki elektronikus úton a SZÜF felületén található nyomtatványt, adja meg a szükséges adatokat, illetve csatolja a kötelező dokumentumokat, nyilatkozatokat

Vagy postai úton küldje el a Magyar Államkincstár részére a szükséges dokumentumokat és a kitöltött kérelmet. A dokumentumokat innen is letöltheti.

Igénylését személyesen is leadhatja bármely Kormányablaknál, a fent jelzett dokumentumokat becsatolva.

_________________________________

Meddig lehet leadni az igénylést?

2022.12.31-ig.

_________________________________

A támogatási összeget előre megkapjuk?

Nem, a megítélt támogatási összeget utólag, a számlák benyújtása után, 60 napon belül utalják át.

_________________________________

Csak teljes tetőcsere esetén lehet igénybe venni a támogatást?

Nem, a támogatás akkor is igénybe vehető, ha csak a tetőhéjazatot (cserepezést) cserélik, nem szükséges a teljes tetőszerkezet cseréje.

_________________________________

Csak a tetőcserepek lecserélése esetében is fel lehet használni a támogatást?

Igen.

_________________________________

Milyen termékekre vehető igénybe a támogatás tetőcserép esetén?

A termékekre vonatkozóan nincs megkötés. A Tondach teljes termékpalettájára igényelhető a támogatás.

_________________________________

Tetőtér-beépítés esetén is érvényes a támogatás?

Mennyibe kerül a tetőfelújítás?

Partnerkereső