Az e4 ház építése

Az e4 ház építése

A tervezéstől a beköltözésig - az építkezés lépésről lépésre. Az építésszel, Vincze Lászlóval együtt dolgozva az eredeti tervezési alapelvek érvényesültek, így a ház energetikai mérlege kiváló maradt.

Tervtől a valódi házig

Az elkészült tanulmánytervekből a Vincze László által tervezett kétszintes házat választottuk.

 Az épület optimálisan egyesíti a négy e4 alapelvet, tehát energetikai aspektusból, a lakókomfort szempontjából, esztétikailag és építési költségek szempontjából is kiváló. A család kiválasztása után, a tervadaptálási fázisban elsődleges volt, hogy az építésszel, Vincze Lászlóval együtt dolgozva az eredeti tervezési alapelvek jól érvényesüljenek a megváltozott körülményeknél is, így a ház energetikai mérlege változatlanul kiváló maradjon. Ezért nyitottunk például nagyobb déli ablakokat az épületen.

A falazat

Állnak az e4 ház téglafalai! Nem mindegy, hogy milyen téglát választunk új otthonunk építésekor, hiszen a falakat később már nem lehet kicserélni

A külső falszerkezet energetikai szempontból az épület egyik meghatározó eleme, hiszen a hőveszteség mintegy 30 %-a a falszerkezeten keresztül történik. Az e4 ház tervezése során világossá vált, hogy a külső falszerkezetnek komplex elvárásoknak kell megfelelnie. Energiahatékony, korszerű, természetes megoldásra van szükség.

Energiahatékonyság szempontjából a ház ideális falszerkezete hőszigetelési képességét tekintve minimum 0,22 W/m2K U értékkel kell bírjon, így felelhet meg a várhatóan 2020-ban életbe lépő legszigorúbb épületenergetikai követelményeknek. Az épületbe nem kerül külön klímaberendezés, ezért további fontos szempont volt a fal tömege, amely nyáron a hőcsillapításban, télen a hő megtartásban játszik kulcsszerepet, így járulva hozzá az épület igen alacsony energiafogyasztásához.

Az építésszel folytatott egyeztetés során egyértelművé vált, hogy megoldásként az új fejlesztésű okostéglák jöhetnek szóba, amelyek 40-50%-al jobb hőszigeteléssel bírnak, mint a hagyományos nút-féderes termékek.

Az építész által megfogalmazott műszaki igényeket a Porotherm 44 Klíma tégla elégíti ki maradéktalanul. A gyors építési tempó miatt pedig annak Rapid változatát alkalmazzuk. A Porotherm 44 Klíma Rapid téglára elegendő 2 cm vastag külső hőszigetelő alapvakolat. Más megoldásokkal összehasonlítva sokkal jobb hőcsillapítást biztosító, masszív falszerkezetet eredményez. Páraáteresztő felépítése pedig nagyban hozzájárul az épület egészséges lakóklímájához. 

Födémszerkezet

A födém az épület vízszintes tartószerkezete; vagyis az épületet vízszintesen osztó, az emeleteket egymástól elválasztó tartóelem, amely egy alsóbb szinten a belső helyiség mennyezete, és a fölötte levőnek padlójaként szolgál.

A födémmel szemben támasztott legfőbb elvárás a teherbíró képessége, masszivitása, tűzállósága; ezen kívül kiemelten fontos még, hogy legyen a födémünk hangszigetelő és egyszerűen, könnyen beépíthető. A födém - tömegének köszönhetően - szintén részt vesz a nyári meleg elleni védekezésben is.

Az e4 téglaházban használt Porotherm Födémrendszer minden fent felsorolt elvárásnak kiválóan megfelel. A Födémrendszer félig előregyártott gerendákból és kerámia béléstestekből áll. Nagy előnye, hogy a fallal egységes rendszerbe illeszkedik: a Porotherm födémgerendák és béléstestek kerámia felületükkel anyagukban, és 25 cm-es méretrendjükkel is igazodnak a Porotherm Építési Rendszerhez és annak 25 cm-es méretmoduljához. A kézi erővel mozgatható gerendákra és béléstestekre helyszíni vasalt felbeton kerül, ami a megfelelő teherbírást biztosítja. 

A födém a tömege miatt lassan melegszik át, ami segít megvédeni az egész épületet a nyári hőhatástól. Ez az előny alacsony hajlásszögű tetőknél is kihasználható, mivel Porotherm födémet akár 20°-os síkban is építhetjük. Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja is így épült meg.
Porotherm födém alkalmazásával a födém kiváló hangszigetelő képességű lesz, mert a Porotherm gerendák közé hangszigetelés szempontjából optimalizált üregszerkezetű béléstestek kerülnek, így a kész szerkezet egyesíti a beton tömegéből adódó hangelnyelő tulajdonságot, a kerámiaelemek üregeinek hangmegtörő képességével. A födém, a rá kerülő felbetonnal, és padlóval együttdolgozva kiváló hangszigetelést biztosít.

Tetőcserép

Az e4 építészeti koncepció szerves része volt a természetes és környezetbarát kerámia tetőcserép használata.

Esztétikai szempontból pedig nagyméretű, a ház modern vonalvezetéséhez és színvilágához illeszkedő cserépre volt szükség. A szóba kerülő termékek körét leszűkítette azonban az e4 házra megálmodott tető átlagosnál alacsonyabb, 20 fokos hajlásszöge. Ilyen alacsony hajlásszögű tetőre kizárólag dupla vízzáró hornyokkal ellátott cserép kerülhet. Mindezeket a szempontokat mérlegelve az építész és a család közösen választotta ki a Tondach Magyarország Zrt. kiváló minőségű égetett kerámia tetőcserepei közül a Figaro Deluxe cserepet, világosszürke színben. Ez az egyszerű vonalú, modern, minimalista tetőcserép remekül illik az épület stílusához.
 
A Figaro Deluxe cserép kerámia alapanyagából eredő tulajdonságai valamint a világosszürke színének köszönhetően a cserép alatti légrés kevésbé tud felforrósodni a nagy nyári melegekben. A választott szín az ablakok, árnyékolók és acél oszlopok színével is harmonizál. A most beépítésre került termékek kiválasztásakor fontos szempont volt az is, hogy a tervben szereplő napelem rendszer fogadására alkalmas legyen.

 

Pont ilyennek álmodtuk!

2015. szeptember végére zárultak le az e4 energiahatékony téglaház építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család

"Felépült a házunk, ahol minden hazatéréskor az otthon igazi melege vár bennünket. Ez az első hely, ahol végre megállapodunk, és innen már sohasem költözünk tovább!" – mondta meghatottan Réka az e4 házátadó ünnepségén. 

"Egy élmény volt az építkezés, élmény volt kijárni, beleszólhattunk a folyamatokba, ami segített abban, hogy a magunkénak érezzük. Ugyanakkor egyedül nem biztos, hogy végig tudtuk volna csinálni az építési folyamatot." –  foglalta össze tapasztalatait az építtető házaspár. 
"A márciustól októberig tartó kivitelezés egy bravúr – ez az építés bonyolításnak és a kivitelezésnek a szakszerűségét és magas színvonalát dicséri." – fejtette ki véleményét Vincze László dla, az e4 ház építész tervezője.

A ház építése 207 napot vett igénybe, amit egy közel három évig tartó előkészítés, koncepcióalkotás és műszaki tervezés előzött meg.  A felépült közel zéró energiaigényű téglaház a Wienerberger e4 tervezési filozófiája alapján az energiahatékonyság mellett élhető lakókörnyezetet, egészséges lakóklímát és elérhető építési költségeket is biztosít.
A ház 4,5 szobás, lakóterülete összesen 147 m2, ezen túl a belső teret tágas, fedett teraszok (58 m2) kötik össze a kerttel, illetve az emeleten 7,3 m2 erkélyt és 21 m2 tárolót építettünk. Az épület kétszintes, mely energetikailag kedvezőbb a földszintesnél. A ház az előzetes épületenergetikai kalkulációk szerint kétszeresen túlteljesíti a ma érvényben lévő-, és teljesíti a 2021-ben érvénybe lépő energiafogyasztásra vonatkozó követelményértéket. 

Az épület fűtési-hűtési rendszerét levegős hőszivattyú berendezés biztosítja, mely padló- és mennyezetfűtéshez kapcsolódik. A hőszivattyú mellett, – szintén megújuló energiaforrást hasznosító – napelemeket is terveztünk az épületre. A hőszivattyú napelemekkel kombinálva nagyon hatékony megoldás. Jelenleg a család anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a napelemek azonnali beépítését, viszont ezek helyét műszakilag előkésztettük. Ez az előrelátó szemlélet lehetőséget teremt arra, hogy a ház több lépcsőben korszerűsíthető legyen, ezáltal biztosítva, hogy 20-30 év múlva is megfeleljen az akkori, szigorú energetikai követelményeknek, így megtartsa értékét és hosszú távon biztosítsa a gazdaságos üzemeltetést.
 
"Estig sorolhatnám, ha minden résztvevőnek, építőnek, kivitelezőnek meg szeretnénk köszönni a munkáját, hiszen sok olyan eszköz is bekerült a házunkba, amit bár nem látunk, mégis minden nap gondoskodnak otthonunk kényelméről, nyugalmáról, biztonságáról." – mesél Ákos. Ezért is javasolja Réka és Ákos minden építtetőnek, hogy vegyék igénybe a gyártó ingyenes szakmai segítségét. Most a Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház építése bárki számára elérhető, a Wienerberger munkatársai ingyenes szaktanácsadással várják azokat az építtetőket, akik szeretnének hasonló ház építésébe kezdeni.

 

Amit az első magyarországi e4 házról tudni érdemes
  • 147 m² alapterület
  • 4,5 szoba
  • tágas, fedett teraszok (58 m²) 
  • az emeleten 7,3 m² erkély és 21 m² tároló 
  • ferde, 20 fokos hajlásszögű tetősíkú mennyezet
  • A+ energetikai besorolás
Felhasznált építőanyagok
  • falazat: Porotherm 44 Klíma Rapid tégla,
  • tető: szürke színű Tondach Figaro Deluxe cserép,
  • ferde födém: Porotherm Födémrendszer

Partnerkereső