E4 ház tanulmányterv
E4 ház tanulmányterv
E4 ház tanulmányterv

e4 ház tanulmánytervek

Az e4 épületfilozófia és a tervezési alapelvek alapján a Wienerberger megbízására két neves építész készítette el az alábbi tanulmányterveket

POCO A POCO - fokról fokra

A kétszintes építészeti kialakítás épületenergetikai értékeket összevetve kedvezőbb a földszintesnél.. Ennél a változatnál nem anonim, hanem konkrét telek állt rendelkezésre és annak sajátosságait, a szomszéd épületek adottságait a tervezett épület elhelyezésénél figyelembe vettük,a kilátást és átlátást vizsgáltuk és kezeltük.

A földszinti nagy üvegezett felületeket a felső tömeg előugratásával árnyékoljuk,előtte fedett, nyitott teraszok kötik össze a kerttel. A földszinti lakótér és szülői háló jól elkülönül a felső hálószobák szintjétől. A nappali és étkező-konyha a tető ferde határoló szerkezetével záródik,vizuálisan az emeleti galériával összenyitva. A délre forduló tetőszerkezetre napkollektorok és napelemek telepíthetők. Az épület levegős hőszivattyúval működtetett felületfűtéssel és hűtéssel tervezett.

GLISSANDO - siklás

Az azonos oldalarányú épülettömegbe a terasz és tornác tér belevág. Ezzel a lakóterek nagy üvegezett felületei árnyék védettek, a létrejövő fedett terasz egész éven át használható.

A nappali és az alvó funkciók térben elválasztva helyezkednek el. A földszintes alaprajz kompakt szerkesztését sátortető folytatja,mely középen kiemelt tető-felépítményben záródik. A központi fűtőberendezések kéménykivezetése, légkivezetés csövei kerülhetnek a felépítménybe. A terv kedvez a nagyobb helyigényű faelgázosító kazán kialakításának,közvetlen belső és külső megközelítéssel.

LEGGERO – könnyedén

A hagyományos, oldalhatáron álló falusias, kisvárosias beépítés a minta. Az oldalhatáron álló beépítés a szomszéd felé zárt, míg saját kertre teljes hosszban megnyíló alaprajzzal rendelkezik, nagyon jól hasznosítja a viszonylag keskeny telket.

 A hazai körülmények közötti átlagos 4 fős családi ház mérete 120-140 m2. A mintaház a hosszfalakkal a kedvező, déli tájolás felé fordul, és a hagyományos tornáccal hoz létre átmeneti fedett nyitott zónát a kert és a ház között. Ez nem csak az épület energetikában jelent előnyöket, hanem az alaprajzban is egyszerű,jól alakítható lakó és éjszakai zónát tud tagolni. Egyszerű épületszerkezetekkel megvalósítható a terv,a család későbbi igényei szerint az üres padlástér beépíthető. A dél felé forduló nyeregtetős rész napelemek és napkollektorok kihelyezésére alkalmas.

Loft ház

Ezt a háztípust olyan családok számára terveztük, melyek a nyitottságot élvezik mind kifelé mind befelé. Életük nagy része az egybefüggő étkező-nappali térben zajlik. A konyha igény szerint leválasztható, de össze is kapcsolható a nagy térrel.

A szülői háló a földszinten kapott helyet, így a gyermekek kirepülése után lényegében a szülők élete a földszinten zajlik. A szülői háló tere része a nagy térnek, de le is válik arról, az üvegezett válaszfal és a gardrób beállított tömege által. A hálók térbeli elválasztása nagyobb függetlenséget jelent, bizonyos életkortól ez előny lehet. A földszinten elhelyezett kis dolgozó vagy vendégszoba bónusz lehetőség a család számára, funkciója változatosan alakítható. A lépcső a konyhához közel került, ennek oka a belső élet közlekedési gyakorisága, továbbá a második kar alatt a kamrát kiválóan el lehet helyezni. A szülői hálóhoz kapcsolódik egy járható gardrób és a közelben található egy tusolós fürdő. Nagyobb méretű kádas fürdőszoba az emeleten van.

Origami ház

Ezt a háztípust olyan családok számára terveztük, melyek a jobban elkülöníthető, de össze is nyitható terek iránt vonzódnak. Habitusukból eredően kevésbé kifelé, inkább befelé élnek.

 Ennek megfelelően védetten alakul a bejárati szituáció, melyet az itt elhelyezett átrium világít be. A földszinten a nappali étkező konyha együttesét alakítottuk ki, mely együttes szoros kapcsolatban áll az épület tömege által határolt átriummal, illetve egy védett terasszal. Az emeleten találhatók a hálószobák, így a szülők közvetlen közelségben vannak a gyerekekhez. Az épület megjelenése a tömegjátékokra alapoz, a fény-árnyák játék teszi plasztikussá. Vakolt felületképzéssel készül. A házhoz egy kocsi számára alakítottunk ki beállót vagy lehatárolás esetén garázst.A kazánház és gépészeti tér az épület északkeleti sarkán kapott helyet, így integrálódik is az épületbe de le is szakad arról. Az L alakú alsó tér födémét kétirányú gerendázattal fedjük le, minimális monolit vasbeton szakasz beiktatásával. Ennek eredménye a nappali-étkező fölötti födém megemelésének lehetősége.

Lejtő ház

Ezt a háztípust olyan családok számára terveztük, melyek a jobban elkülöníthető, de össze is nyitható terek iránt vonzódnak. Habitusukból eredően kevésbé kifelé, inkább befelé élnek.Az épület rendkívül kompakt, energetikai szempontból ideális. Egyszerű szerkesztése ellenére a nappali-konyha együttes térileg sokat tud.

A nappali funkciókhoz kapcsolódik a védetten elhelyezett terasz. A terasz az épület tömegének szerves része. A háló funkciók az emeleten kaptak helyet, a gyerekszobákhoz egy-egy terasz is tartozik. Az emeleti szélesebb folyosó dolgozó, játszó részként is működhet. A nyitott konyha-étkező-nappali együttes egy nyitottabb életformát feltételez, de a konyha igény szerint leválasztható. Az épülethez egy beálló kapcsolódik.

Partnerkereső