Tondach Tűzijáték 2020

Wienerberger Tondach Tetőfedő Rangadó 2022-es díjazott épületei

2023. március 8-án, „Budapest tetői fölött” került sor a Wienerberger által kiírt Tondach Tetőfedő Rangadó Pályázat díjainak átadására. A St. Andrea Sky&bar teraszáról a résztvevők a díjnyertes Tondach tetőkön kívül Budapest páratlan panorámáját is megtekinthették az exkluzív ünnepségen.
Idén 9 kiváló műszaki tartalommal készült és csodaszép kerámia tető kapott elismerést, melyet szakmai zsűri ítélt oda.

Húzott cserép kategória

1. helyezett - TEGY különdíj

Családi ház – Gárdony

Pályázó: Farkas György

Ha új építésű családi házra gondolunk, a jelenlegi építészeti trendekből kiindulva egy modern formavilágú épület jelenik meg a szemünk előtt, melynek tetőkialakításához divatos nagyformátumú, sötét színű tetőcserepet választottak. A következőkben bemutatott tető új építésű, azonban a tornácos családi ház formája igencsak tradicionális gyökerekhez nyúlik vissza, a hagyományt kortárs építészeti elemekkel ötvözve. Ehhez az építészeti koncepcióhoz nagyon találó a tetőfedő ajánlására választott, hagyományos formavilágot képviselő, ívesvágású, Tondach Kékes tetőcserép, ami színválasztását tekintve viszont izgalmas és divatos: sötétbarna, ezáltal egyesíti magában az épület jellegében ötvözött hagyományt és modernitást. Az épület megjelenése tisztelettudóan merít a hagyományokból és stílusosan jelöli ki az utat a hasonló koncepcióban gondolkozó építtetők számára. Ezt summázva nem meglepő, hogy a TEGY szakmai szervezet is különdíjjal jutalmazta Farkas György Tondach Tetőmester munkáját

2. helyezett

 Családi ház - Szabadbattyán

Pályázó: Hufnágel János

A 80-as években épült lakóház az akkori kornak megfelelő műszaki kialakítással, megoldásokkal készült. A felújítás során fontos szempont volt, hogy a tető a modern kor elvárásainak megfeleljen, a tetőtér a beépítés során a lakótér szerves részévé váljon, de formavilágában és hangulatában ne szakítson teljesen a korábbi tetőmegoldással, annak hagyományait és teljességét fejlessze tovább. Az eredeti épületen már bevált forma és szín, a natúr téglavörös felület köszön vissza az új tetőn is, melynek megvalósításához a Tondach Pilis Max egyenesvágású kerámia tetőcserepeit választották. Nem is kérdés, hogy az új tető ugyanúgy beválik majd és hosszú évtizedekig kiállja az idő próbáját. Az elismert pályamű Hufnágel János munkája.

3. helyezett

Présház - Zengő dűlő

Pályázó: Császár József

A vállalkozó egy több mint 200 éves épület tetőszerkezetének komplex felújítását végezte el. A munkában a legnagyobb kihívást a már meglévő szerkezetekhez való illeszkedés jelentette, melyet a tetőfedő szakember igényesen kivitelezett ácsszerkezettel oldott meg. Az építési helyszín hangulatához, az épület jellegéhez megfelelő Tondach Pilis Max ívesvágású piros tetőcserepek kerültek beépítésre. A gondosan kiválasztott kerámia tetőcserép tökéletesen illik a présház épületének többi részéhez. Az elkészült szerkezeteknek nem célja az eredeti megismétlése, lemásolása, ezen túlmutatva kortárs formában szeretnék az épületet - a már megélt több évszázad után - új formába átsegíteni. A projekt Császár József, Tondach Tetőmesterünk kiváló munkája!

Sajtolt cserép kategória

1. helyezett - ÉMSZ különdíj

 Egylakásos lakóépület - Nagykovácsi

Pályázó: Budavári Mihály

Ha egy tetőszerkezet komplexitását szeretnénk felmérni, akkor az azt alkotó síkok helyzetéből adódó csomópontok száma jó viszonyítási alappal szolgálhat számunkra. A díjazott tető esetén 12 eltérő felület alkotja a tetőszerkezetet, mely 4 vápa és 13 él körülhatárolásából áll  össze. A felület kifejeztetten tagolt tehát, ami az épület formájának dinamikusságot kölcsönöz. Hogy ezt a tetőszetkezet adta tagoltságot feloldják, ellenpontozzák kicsit, olyan tetőcserepet választottak, melyek önmaguk geometriájában diszkréten hullámosak. Az épület vonalait a cserép hullámos formái lágyítják, összemossák, ezzel biztosítva harmóniát a felhasznált Twiston terrabarna kerámia tetőcserepek és az épület többi szerkezete között. Budavári Mihály tetőfedő szakember a kivitelezés során kimagasló szakmai színvonalról és precizitásról tett tanúbizonyságot, melyet az ÉMSZ szakmai zsűrije különdíjjal honorált.

2. helyezett

Kétlakásos társasház egyik épületének tetőfelújítása

Pályázó: Szilágyi Attila

Mindig nagy szakmai kihívást jelent egy tetőfedő mester számára, ha már meglévő ikerház egyikének fedését kell elkészítsék. Különösen akkor, ha az épület eredeti formája a hagyományostól eltérő, illetve számos technikás csomóponttal is rendelkezik. A projekthez választott tetőcserép a Tondach Planoton 14, sötétbarna színben. A feladat komplexitását növelte a nagyformátumú cserép összeegyeztetése a tagolt tetőformával,  melyben több él és áttörés is található. A meglévő épületek - két sorolt gúlaként - már a csatlakozásukkal is érdekes geometriai viszonyt hoznak létre. A tetőn található még kémény felépítmény is, a hozzá tartozó járórács- szerkezettel, több ablak és tetősík ablak, ráadásként a tető meredek síkjait egy pontban fókuszáló négyes csúcs zárja a fedést - melyek mind-mind nehézséget jelentettek a szakember számára. Az akadályokat Szilágyi Attila kiváló tetőfedő szakember egyedi megoldás alkalmazásával sikeresen vette, szakmai munkájáért elismerés illeti.

2. helyezett

Családi ház - Gárdony

Pályázó: Baricza Krisztián

Az új építésű lakóház elsőre egyszerűnek tűnő kialakítása mögött hatalmas szakmai alázat és szakértelem figyelhető meg. A nyeregtetős kialakítás kívülről visszafogott eleganciát sugároz. Ám miután belépünk az épületbe a belső tér tárja fel számunkra a szerkezet igazi szépségét. Olyan belső környezetre bukkanunk itt, mely általában csak építészeti magazinok, stíluskatalógusok hasábjairól szokott szemünk elé tárulni. A belső  tér kialakításában nagyvonalú, melynek kivitelezéséhez a Tondach Thermo Max szarufa feletti hőszigetelő rendszer első osztályú segítség volt a szakember számára. A látszó szarufás megoldás kortárs építészeti gondolkodást tükröz, viszont a külső forma diszkrét és ízléses, ehhez a gondolatisághoz a Planoton 12 piros kerámia cserepek jól harmonizáltak. A lakóház Baricza Krisztián Tondach Tetőmesterünk kiváló munkáját dicséri.

3. helyezett

Családi ház - Üröm

Pályázó: Bánszki Miklós

Manapság az épületfelújítások tipikus dilemmája, hogy miként tudunk a meglévő kocka házakból a jelenlegi követelményeket kielégítő, szép és funkcionálisan is megfelelő épületeket készíteni. Ilyen esetben gyakran az a megoldás vezet eredményre, ha az épület formáját és karakterét teljesen új alapokra helyezik a kivitelezők. Nem történt ez másként ennél az épületnél sem, ahol Bánszki Miklós Tondach Tetőmester a földszintes épületre egy új, teljes értékű szintet és tetőszerkezetet álmodott és épített meg, favázas kialakításban. Az új koncepció megvalósításához a Tondach Veneton 14 trikolor színű kerámia tetőcserepét választották. Ez a termék általában alacsony hajlásszögű, a tetőcserép korábbi neve alapján (Mediteran Plus) predesztinálhatóan mediterrán formavilágú tetőszerkezetekre kerül. Ennél az épületnél azonban a tetőcserép meredek hajlásszögű nyeregtetőn való alkalmazása korántsem szokványos, formabontó megoldás: akár egyfajta vizuális gagnek is értelmezhető.

Oklevéllel elismert épülete

Családi ház - Tát

Pályázó: Nagy Richárd

Egy felújítási munka során is fontos, hogy stílusos és harmonikus végeredmény szülessen. Még akkor is, ha a meglévő épület geometriája kötöttségeket testál a fedést végző szakemberre. Ha ezt az örökséget - kellő igényességgel - a koncepció részeként kezeljük, az a megvalósuló épület erősségévé, jellegzetességévé válik. Ilyen jellegzetesség lehet egy csonka kontyolt tető végein kialakuló orom is. A csomópont kialakítása során a mester egy markáns keretezés mellett döntött, mely a Tondach Contiton rézbarna cserepekkel fedett tetővel érdekes kontrasztot alkot. Finom visszautalás a felületi hófogás színválasztása, mely szintén az orommal azonos fekete színben került kialakításra. Így a fém és a kerámia játéka érdekes karaktert ad az épületnek. A felújítás Nagy Richárd tetőfedő szakember kiváló munkája.

Oklevéllel elismert épülete

Családi ház felújítás - Szentendre

Pályázó: Boros Roland

Szentendrei családi ház felújítás, meglévő meredek hajlásszögű tető - nagy kihívás a megfelelő tetőcserép kiválasztása, ami mind esztétikumában, mind funkciójában megfelelő. A beruházó modern, egyedi hatású tetőcserepet szeretett volna, ezért ajánlotta számára Boros Roland tetőfedő mester a Tondach design tetőcserepét, melyet a Wienerberger egyedülálló módon a Porsche Design Stúdióval közösen fejlesztett ki Bécsben. A Tondach V11 kerámia termék több design díjat is elhozott, a sötét bazalt szín korszerű, trendi, így jó választásnak ígérkezett a szintén sötét színvilágú, de már jócskán elavult, régi palatető cseréjéhez. A V11 tetőcserép Fusion Protect bevonattal rendelkezik, ami időtállóvá teszi annak felületét. A tető energetikai szempontból korszerű rétegrendjét a Tondach PIR Thermo Comfort 100 szarufa feletti szigetelőrendszer biztosítja, mely a belső lakótér és burkolatok megsértése nélkül ad elegendő hőszigetelő képességet a szerkezetnek. Az épületre a V11 kerámia cseréphez hangulatában illeszkedő Tondach ereszcsatorna került. Így valósult meg ennél a felújításnál, hogy a szerkezetileg és energetikailag korszerű megoldás egyedi, divatos és esztétikus külsővel koronázza meg a lakóépületet. 

Tekintse meg a díjátadó pillanatait!

Partnerkereső