Fehér inspira
© What Architects, Winery "S" Strekov

Fehér Inspira pályázat győztesei

November 12-én az idei MÉD díjátadón került sor a Wienerberger Zrt., a minőségi Tondach kerámiacserepek gyártója által „Esztétika és fenntarthatóság” címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára, melyre a kiíró az Inspira FusionProtect Fehér termék alkalmazásával készült látványterveket várt. 

Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Mi a Tondachnál hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a magyar kezdeményezés kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel.

Fehér inspira
© What Architects, Winery "S" Strekov
© What Architects, Winery "S" Strekov
Díjazottak

A győztes Bálint Zoltán "Fészek" menedékház pályázata lett, a második helyen Bors Eszter mogyoródi Közösségi ház és Böröcz Péter Egészségház terve osztozik. A harmadik helyezett díját pedig Mikus László Cserhátszentistváni Présház és üdülőépület felújítása pályamunkája nyerte el. Ungerhofer Dániel a "Hattyú és Lepke ház" munkájával a legjobb eredeti ötlet, Vörös-Grigoriu Eszter "Hószikla" lakóépület rajzával a legjobb grafikai design különdíját kapta a szakmai zsűri véleménye alapján. Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

A pályázatra nagy számban érkeztek be színvonalas pályaművek, dicséret illeti a szerzőket a magas színvonalú tervekért, a Wienerberger Magyarország csapata nagyra értékeli munkájukat és remélheti, hogy ezen tervek tovább motiválják a következő pályázaton való részvételre az építészeket! 

1. helyezett

A Wienerberger által kiírt „Esztétika és fenntarthatóság" elnevezésű Tondach Építész Pályázat győztese Bálint Zoltán "Fészek" menedékház elnevezésű pályaműve lett. A házak a vízen, cölöpökön állnak, olyan közelségben a természethez, hogy szinte el sem válnak attól. Az egyforma modulok alapjai hagyományos anyagok: fa, kerámia csempe, mészvakolat – a környék hagyományos épületeinek építészetéből merítve. A kétszintű épület belső területe 90 nm, a földszinten a közös terek felé nyitó, nappali funkciók (előszoba, fürdőszoba, nappali, étkező, konyha) találhatók, a galériás tetőtérben pedig háló.

2. helyezett - megosztott

Igazán eredeti ötlet, egy „klónozott” közösségi ház nyerte megosztva a Wienerberger által kiírt „Esztétika és fenntarthatóság" elnevezésű Tondach Építész Pályázat második helyét. Bors Eszter Mogyoródi közösségi háza egy sikeres és eredeti koncepció eredménye, amely úgy illeszti a meglévő épületek közé az újat, hogy megkettőzi a jelenleg is ott álló nyeregtetős házat. A terek újragondolásával és a falak átmozgatással jön létre a közösségi ház bejárata és udvara – eredeti, merész és látványos formában.

2. helyezett - megosztott

Akár több településen is felépíthető Böröcz Péter Egészségháza. A Wienerberger által kiírt „Esztétika és fenntarthatóság" elnevezésű Tondach Építész Pályázat második helyét megosztva elnyerő terv két épületében helyet kap a településen működő összes alapellátás: háziorvosi, gyermekorvosi praxis, védőnői szolgálat, fogorvosi rendelő. A két épület egy magaságyásos gyógynövénykertet ölel körbe, átriumos része alatt, valamint az épület közterület felé eső részén szombaton termelői piac is lebonyolítható.

3. helyezett

Mikus László terve nagyszerű példája annak, miként tud az építész kreatív eszközökkel, kis mozdulatokkal a talált, magára hagyott romból újat teremteni. A Wienerberger által kiírt „Esztétika és fenntarthatóság" elnevezésű Tondach Építész Pályázat harmadik helyezettjének pályázata egy, a Cserhát dobjai közt megbújó présház hétvégi házként történő újrahasznosítás lehetőségét vizsgálja az eredeti funkciók megtartása mellett. A pinceszinten tároló, feldolgozóhelyiség, az emeleten lakó-pihenőszoba található. 

Legjobb grafikai design különdíj

A Wienerberger által kiírt „Esztétika és fenntarthatóság" elnevezésű Tondach Építész Pályázat legjobb grafikai különdíját Vörös Grigoriu Eszter különleges pályázata kapta. A zsűri értékelése szerint a tervek elbűvölők, a grafikai látványterv olyan értelmezése, ahol a fotórealisztikus gépi rendereket sikerül kreatív, egyéni ízléssel, ötletekkel felülmúlni. A Hószikla névre keresztelt projekt négyfős családi háza a környezetéből kilógva, a kiskunsági parasztházakra hasonlít. 

Legjobb eredeti ötlet különdíj

A pályázat Legjobb eredeti ötletért járó különdíját Ungerhofer Dániel kapta. A pályamű kialakítását egy origami hattyú vonalvezetéséhez, geometriai nagyszerűségéhez hasonlítja a fiatal építész.  A tető idomainak törése mindig igyekszik a terep adottságaihoz alkalmazkodni, azok számára kínálva közösségi és lakóteret, akik természetes környezetben képzelik el életüket. A lepkeház a hattyú ház kiegészítő pavilonja, fedett tere időjárástól védett helyet biztosít.

Tondach Inspira FusionProtect Fehér kerámiatetőcserép

Jellemzők:

  • modern, sík kerámia tetőcserép
  • 20°-os hajlásszögtől alkalmazható
  • FusionProtect technológiával készül:

    - A szín és a külső védelem a több mint 1000 °C-on fúzionál, vagyis eggyé válik a        kerámiával
    - Hatékonyan ellenáll az UV sugárzásnak, színét évtizedeken keresztül megőrzi
    - Kiváló öntisztuló képességgel rendelkezik a tömített pórusoknak köszönhetően

Partnerkereső