A téglák és cserepek az összetartozást is építik, azokban akik dolgoznak rajtuk

Rendkívül erős a kötődésem a cserép- és téglagyártáshoz. Már édesanyám is a Wienerbergernél dolgozott az akkori központban, és én is a gyárban már évtizedek óta. Ez a munka szinte már hagyomány a családunkban. Ám nem csak ez a magyarázata, hogy ilyen erős a kapcsolat. Otthonok, lakások készülnek az általunk gyártott termékekből, amelyek évtizedekig, vagy akár egy egész évszázadig is szolgálnak egy-egy családot. Fantasztikus emlékek kötődnek hozzájuk, százával, ezrével. Ez pedig számomra is nagyon fontos. Ráadásul az évek során rengeteg embernek tudtam segíteni már az alapanyagválasztásban is, és bizony volt, aki ezután meghívott a házavatójára. Nem is akármilyen indokkal! Hiszen úgy érezte, a téglaválasztási tanácsaim révén én is a házához tartozom, része vagyok annak. Hogyan lehetne hát egy ilyen helyzetet érzelmek nélkül megélni? Talán ez is mutatja, hogy mitől is különleges téglákkal dolgozni, és miért is akar ide tartozni valaki” – öntötte szavakba érzelmeit és történeteit kollégánk, aki már csaknem 35 éve dolgozik vállalatunknál.  

 

A több évtizedes elköteleződés sem ritka 

Előbbi történet ráadásul nem is egyedi a vállalatunknál. Számos olyan karrierút akad a Wienerbergernél, amely a mai, dinamikussá vált világban és munkaerőpiacon rendkívülinek mondható. Több munkatársunk is van, aki 10, 20, 30, sőt, akár 40 éve dolgozik nálunk. Kollégáink számára érzelmi kötődést jelent a téglagyártás, olyan miliő lengi körbe egy-egy gyárunkat, ami nehezen lenne utánozható. Más cégeknél nem feltétlenül talál ilyet az ember. Ahogy egy másik munkatársunk fogalmazott: „Olyan, mintha hazajárnék. A lakásunknak is ismerem az illatát, s az üzemünknek is. Egyszerűen szeretem! Nem tudom mikor ér véget ez a kapcsolat, de remélem még sokáig eltart, s tudom érezni ezt a levegőt” – mondta.   

 

Több, 30 éves wienerbergeres múlttal rendelkező kollégánk is egybehangzóan úgy véli, hogy akár nyugdíjig is a társaságnál látják magukat. Ahogy mondják, volt persze olyan, amikor meg kellett küzdeni azért, hogy jó irányba menjenek a dolgok, de szerencsére a vállalat partner volt abban, hogy folytatódjon a közös út. Elfogadták ötleteiket, kéréseiket, amely így mindig egy következő lépcső tudott lenni a fejlődésben. Ezeknek pedig nagy jelentősége volt és van abban, hogy valaki ilyen hosszú ideig elkötelezett legyen. A biztonságot érezni kell a munkáltató részéről, ennek természetesen része, hogy az ilyen hosszú, évtizedes, vagy akár több évtizedes múlttal rendelkező kollégáinkat is megbecsüljük, és jubileumi honoráriummal jutalmazzuk. Ez a pozitív légkör az összetartozást és a csapatszellemet is egyre erősebbé teszi az alkalmazottak körében.

 

Olyat is kaphatunk, amit máshol nem 

Ugyancsak erősíti a lojalitást, hogy a vállalat változatos juttatásokat kínál munkavállalói számára. Számos kollégánk megjegyezte, hogy amikor építkeztek, akkor hatalmas támogatást jelentett, hogy a Wienerbergertől kedvező árat kaptak az alapanyagokhoz. „Lehet, hogy ezt mások nem tartanák nagy dolognak, de számunkra bizony az volt, amikor mi jutottunk el idáig a családommal! Ha egy ilyen jutatásban részesül valaki, nos, onnantól kezdve jobban megbecsüli a munkahelyét.”   

 

Nyomot hagyunk a jövőn 

Ezek mellett egy egészen más jellegű megközelítés is felszínre bukkant a tégla- és cserépgyártás kapcsán. „Sokkal közelebb van az életünkhöz a téglagyár, mint azt gondolnánk” – mondták kollégáink. Aki ezeket a termékeket készíti, az nyomot hagy a környezetén, a városában, sőt szerte az országban. Házakat, tereket, középületeket építenek, újítanak fel ezekkel a termékekkel, és így alakulnak, változnak, fejlődnek a települések. Ennek a folyamatnak alapvető részese az, aki az építőanyagok termelésében közreműködik. Ezek a házak, terek akár 100 év múlva is állnak majd, és így szerves részévé válnak egy közösség, egy város életének. A szimbolikus ingatlanoknak pedig sokszor akár közösségmegtartó erejük is van. Számos munkatársunk számára büszkeséget jelent, ha így tekinthet munkájára, számukra ez erősíti és mélyíti a Wienerbergerhez kötődő kapcsolatot.

Partnerkereső