Semmelrock, Ócsa: majd’ negyed évszázados térkőgyártásunk története

Aligha kérdés, hogy vállalatcsoportunk egyik fontos bástyája a Semmelrock hamarosan negyedszázados évfordulóját ünneplő ócsai üzeme. Bár múltja nem nyúlik vissza több emberöltőre, mégis igazán tartalmasan teltek az elmúlt évek a fővároshoz közeli településen. Fokozatos fejlesztések mellett olyan helyekre kerültek az itt készített térköveink és lapjaink, amelyeket a rendszerváltás óta eltelt időszak hazai tájépítészetének és ingatlanfejlesztéseinek emblematikus projektjeiként emlegetnek.

De maradjunk az alapításnál és az üzem indulásánál. Az ócsai gyár helyét – ahol eredetileg fatelep működött – 1998-ban jelölték ki. A zöldmezős beruházás így némi bontással indult. A pest megyei városra egyébként nem véletlenül esett a választás. Az üzemet ugyanis a közeli kavicsbánya maradéktalanul el tudja látni a termeléshez szükséges egyik fontos alapanyaggal. Emellett a település központi fekvése révén Magyarország összes régiója könnyen elérhető, így a betonból készült térburkolatokat hatékonyabb és fenntartható módon lehet szállítani az üzemből.

A termelőkapacitás felállításáról szóló döntés után egyébként azon melegében el is indultak az építési munkálatok, így a gyártás még abban az évben, 1998 végén el is indulhatott. A beruházás összköltsége – akkori áron – mintegy egymilliárd forint volt. A Semmelrock úgy tervezte, hogy az első évben 400 ezer négyzetméter beton burkolatkövet, illetve 120 ezer négyzetméter lapot készít. Az ócsai gyár manapság több mint 600 ezer négyzetméter térkövet és 120 ezer négyzetméter lapot állít elő. A gyár regionális súlyát talán híven tükrözi, hogy 1998 novemberében Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára adta át az új üzemet.

A Semmelrock megjelenése valóban komoly örömöt váltott ki Ócsán, hiszen cégünk az első meghatározó ipari szereplő volt a településen. Mindez érzékelhető volt abban a Népszabadságban megjelent cikkben is, amely a termelés elindulásáról számolt be. Vállalatunkkal kapcsolatban kifejtették, hogy 1958-ban alapították, ám mára Európa vezető térkőgyártójává vált. Az indulás után fél évvel a település akkori polgármestere, Buza Attila pedig azt hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hogy a Semmelrockkal való jó viszony erősítése egyértelmű szándékuk. Ez a kapcsolat ugyanis szerinte nagyban segíthet a település fejlesztésében és fejlődésében. A termelés végül mintegy 50 fővel indult meg, amelynek derékhadát a helyi munkaerő adta. Az azóta végbement fejlődést szépen mutatja, hogy mára az alkalmazotti állomány mintegy másfélszeresére növekedett

A Semmelrock gyáralapítással kapcsolatos döntésének megalapozottságát, s egyben az ócsai gyár jelentőségét egy másik hangsúlyos adalék még inkább szemlélteti. Az elmúlt közel 25 évben számos globális gazdasági válság rázta meg a világot, amelyek hatására a fogyasztás olykor markánsan visszaesett. Egyes krízisek gyújtópontjában pedig éppen az ingatlanpiac, és így közvetve az építőipar állt. Ennek ellenére ezek közül egy sem tudta kikezdeni érdemben az ócsai gyár eladásait és piaci pozícióját. Mindez a jövőre tekintve is reménnyel kecsegtet, hiszen arról árulkodik, hogy a Pest megyei településen még egészen biztosan, hosszú évtizedekig hasonló stabilitásra lehet számítani. Azt pedig, hogy a Semmelrock megjelenése a város fejlődésének valóban lendületet adott, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az azóta eltelt két és fél évtizedben a gyár körül rengeteg új cég jelent meg. Egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebben a folyamatban társaságunk katalizátor szerepet töltött be. A kapcsolat pedig azóta is jó a településsel, amelynek része, hogy rendre hozzájárulunk a város megújításához, fejlesztéséhez. Többek között a Dózsa György utcai óvodát is „mi lapoztuk le” – fogalmaztak nekünk helyiek.

A termelés egyébként 1998-ban két, Ausztriából és Németországból érkező gyártósorral indult meg. Ezek közül a térkő gyártót 2002-ben egy Hess-gép váltotta le. Ezzel egyidőben egy csiszolót is építettek. A gyártás akkor két csarnokban folyt, az egyik a gyáriak által Henkének nevezett lapgyártó rész volt, míg a másik a Hess-üzem, ahol a térkövek készültek. A harmadik gyártócsarnok már 2018-ben készült el – itt nagyméretű, a modern stílusnak megfelelő burkolólapok kerülnek le azóta is a szalagról. A fejlesztési folyamatnak még egy markáns állomása volt az évek során, amikor 2019-ben az említett Hess-gépsort ismét korszerűbbre cserélték. Közben egy felületnemesítő szerkezet is érkezett a céghez. 

Mindezek a lépések mindig komoly megerősítést és elismerést is jelentettek a munkatársak számára – mesélik a gyár dolgozói. Ezek ugyanis azt üzenték, hogy a nemzetközi Semmelrock változatlanul nagy figyelmet fordít az ócsai leányvállalatra, fejleszti, egyengeti sorsát. Ráadásul ezek a lépések a megújulás lehetőségét is magukban hordozták – folytatják a kollégák. Hiszen ilyenkor valami újabb, jobb, modernebb költözött az ócsai csarnokokba, az ilyen alkalmak pedig mindig az előrelépés szimbólumai voltak.

A gyár hírnevét azonban talán még az említetteknél is inkább öregbítették azok a projektek, amelyekhez Ócsáról szállították a megálmodott térköveket és burkolati elemeket, s nem mellékesen a rendszerváltás utáni hazai tájépítészet és ingatlanfejlesztés emblematikus fejlesztéseiként emlegetnek. Gyárunkban készültek például a Westend körüli közös terek burkolólapjai. A Campona Beváráslóközponthoz is tőlünk szállítottak térköveket. Utóbbi egy mindenki számára emlékezetes történet, hiszen az épület „saját” sárga színét szerették volna egyes elemekben viszontlátni a tervezők. Így hosszú kísérletezés után kevertük ki számukra a megfelelő megoldást, ami mindenki tetszését elnyerte. 

A mi munkánk révén újult meg a szombathelyi és a váci főtér, ahogy a balatonfüredi főutca is. Hozzájárultunk a tatai Városházatér és a győri Dunakapu tér rekonstrukciójához. De ócsai köveken lépkedhetnek az emberek a soproni Városháza kerületben vagy a veszprémi sétálóutcában is. Ezek mellett a Kálvin téri „K” kövek és a Nemzeti Színház környéki területek is dolgozóink munkáiról „mesélnek”.  

Mindezeken túl akad egy különlegessége ócsai üzemünknek, ami egy olyan mintakert a társaság közelében, amely minden érdeklődő számára díjmentesen látogatható és elősegíti, hogy a kertépítők találkozhassanak a gyárunk által készített termékek széles skálájával. Többen érzelmileg is kötődnek a helyhez, hiszen korábban több családi napot is ott tartottunk.

Nem mehetünk el amellett, hogy ebben az üzemünkben is akad számos olyan munkatárs, aki hosszú évek, olykor évtizedek óta „semmelrockos”, ezért fontos tagja társaságunknak. Ez pedig számunkra is értéket jelent, hiszen ezen munkatársakkal közösen lehet a biztos, kiszámítható jövőt megalapozni, amely mindannyiunk számára ígéretes. 

Idén év végén a Semmelrock egy újabb fontos esemény előtt áll, mivel 2022. januárjától már a Wienerberger zRt. égisze alatt folytatja tovább sikeres működését.

 

Felhasznált irodalom:

Népszabadság, Pest megyei Krónika; 1998. november 12., 35. oldal „Osztrák gyár próbaüzeme Ócsán”

Magyar Nemzet, Régiók – Ócsa; 1996. április 6., 2. oldal „Elkészült a „légypapír””

Napi Magyarország, 1998. november 7., 5. oldal „Gyárat avattak Ócsán”

Világgazdaság, 1998. november 6., 16. oldal, „Építőipari beruházás Ócsán”

NAPI Gazdaság, 1996. augusztus 24., 3. oldal, „Magyarországról terjeszkedik a Wienerberger”

Népszava, 1998. november 9., 4. oldal, „Egymilliárdos beruházás Ócsán”

Partnerkereső