Solymárvölgyi gyárunk robotizálása

A solymárvölgyi gyárban folyamatos nehézséget jelentett, hogy az ürítőn a raklapokat rakó fogó már nagyon bizonytalanul dolgozott, sokat tévesztett a sorok összerakásánál, emellett a további üzemeltetéséhez egy költséges felújítás kellet volna. Összegezte a helyzetet Köteles Sándor, Gyárigazgatónk.

A fentiek tükrében kérte a solymári vezetés a menedzsmenttől, hogy az őrbottyáni gyárunk száraz rakó robotja kerülhessen áttelepítésre a gyárba.

A 2020-as év végén a telepítés ajánlatai bekérésre kerültek és a munka 2021. májusában került megrendelésre. A gép átvizsgálásánál az a döntés született, hogy a biztonság érdekében, nem csak a robotot helyezik be, hanem biztonság technikailag is korszerűsítik az ürítő állomást. Így a vezérlés új szívét Siemens Safety PLC adja, a gép könnyebb megközelítése és üzemeltetése érdekében pedig biztonsági fénykapukkal került kiegészítésre a cella. A régi frekvenciaváltókat pedig új, biztonsági bemenetes típusok váltották ki. A zónák szétszeparálásra kerültek, így kezelőbarátabbá váltak. Ebben a fázisban külső biztonságtechnológusunkkal együttműködve, Munkavédelmi vezetőnk, Király Attila segítette a munkát.

A projekt, a mérete miatt termelési, mechanikus és elektromos munkákra került szétválasztásra. Szegedi János, Termelésvezető kollégánk terveinek köszönhetően, a termelés a robot berakása közben nem állt le, csak lelassult a behelyezés idejére. Az alkatrészek fizikai behelyezését Unghi István, Karbantartási vezető és csapata segítette. Ez a munkafázis daruzási, bontási (gép és csarnok tetőszerkezete), összeszerelési és logisztikai munkálatokat is tartalmazott. Elektromos téren a külsős és belsős elektromos szakemberek munkáját Nemes Attila, Elektromos műszaki vezetőnk szervezte meg. A gép végleges kialakításában és működtetésében nagy szerepet játszott a gépkezelők véleménye is, így az információkat begyűjtve a telepítési munka pontos megkezdése 2021. szeptember 27. és 28. napjára esett.

A telepítés során nagyon nagy összpontosításra és fegyelemre volt szükség, mivel viszonylag rövid idő alatt magas munkavédelemi kockázatokkal járó feladatokat kellet elvégezni, annak érdekében, hogy a termelés folyamatossága biztosítva legyen.

Ezzel a fejlesztéssel az alábbi célok váltak elérhetővé a solymárvölgyi gyárunkban:

  • szebb lett a rakatkép, vagyis a téglákon pontosan illeszkedik a horonyereszték, így tárolásnál kevesebb lesz a selejtek aránya
  • biztonságosabb térvédelem került kialakításra az ürítő állomáson
  • a robot, elődjéhez képest gazdaságosabban üzemel

Köszönjük minden résztvevő kollégának az áldozatos, fegyelmezett munkáját a kivitelezés során!

Partnerkereső