Munkavállalóink mondták

Terméket álmodva vezetővé válni

Imre 2008-ban csatakozott kutatás-fejlesztési mérnökként a Wienerberger Zrt. csapatához. Munkaköre azóta kibővült, míg korábban termékmenedzserként tevékenykedett, jelenleg Termékmenedzsment és alkalmazástechnikai vezetőként dolgozik. Ismerd meg Imre történetét, hogy megtudd, milyen lehetőségek és termékfejlesztési feladatok várhatnak akár rád is, ha mérnökként nálunk kezded a karriered!

Hogyan kerültél a Wienerbergerhez, mióta dolgozol a cégnél?

Kutatás-fejlesztési mérnök pozícióra jelentkeztem még 2008-ban, azóta dolgozom a cégnél. Nagyon sokáig egy termékkör termékfejlesztésével és gondozásával foglalkoztam, de ahogy alakult át a cég, úgy alakult át fokozatosan ez a munkakör egy termékmenedzseri pozícióvá. Kibővült feladatkörömhöz tartozott, hogy a sales-től jövő inputok, illetve a piaci trendek alapján javaslatokat tegyek, megformáljam, milyen terméket igényel a piac, amit végül a gyártással szoros együttműködésben valósítunk meg. 

Az utóbbi időben hogyan változott a pozíciód?

2021-től Termékmenedzsment és alkalmazástechnikai vezető vagyok a Wienerbergernél.  Míg eddig a falazati üzletág termékeiért feleltem, és dolgoztam együtt a társosztályokkal, addig most a teljes termékmenedzsment és alkalmazástechnikai csapat irányítását viszem, mindezt úgy, hogy a falazat mellett a tető és térburkolati termékek is a felügyeletem alá tartoznak.

Hogy élted meg ezt a cégen belüli munkakörváltást?

Elsődlegesen kihívásnak élem meg. Nagyon szerettem az eddigi munkámat, műszaki szempontból kifejezetten érdekesnek találtam. A mostani pozíciómban vezetőként dolgozom. Eddig egyértelműen a számok, műszaki jellemzők, értékesítés támogatás voltak azok, amik a hétköznapjaimat kitették. Jelenlegi munkaköröm teljesen más típusú megközelítést igényel, ugyanis vezetőként a munkatársaimon keresztül kell elérnem a céljaimat. Ehhez nagyon nagy segítséget nyújt az, hogy a „ranglétra aljáról” végig jártam a Wienerbergeren belül e pozícióig az összes feladatkört. Jól megismertem a cég működését, illetve kellő tapasztalatot szereztem egy termékkörrel termékfejlesztési, termékmenedzseri oldalról is.

Mi az, amit megtanultál és segített, hogy eljuss idáig? Miben fejlődtél a legtöbbet az itt töltött idő alatt?

Egy nagyon feladat fókuszú cégről van szó, és alapvetően én magam is ilyen vagyok. Tetszik, hogy a Wienerberger mindig is hangsúlyt helyezett a feladatok minőségi elvégzésére. Ennek köszönhetően olyan kollégák dolgoztak és dolgoznak a mai napig is itt, akik az egyes területeknek szakértői. Ez nekem nagyon nagy segítség volt, hogy tőlük a napi munka közben is sokat tudtam tanulni. Fontosnak tartom, hogy ne csak a tankönyvekből, hanem a személyes kapcsolatok által is tanulhassak a munkám során, folyamatosan fejlődhessek.

Mi a legizgalmasabb feladatod jelenleg?

Jelenleg a legizgalmasabb, hogy egy új, hatékonyan működő és ütőképes csapatot építsek fel, amely a napi problémamegoldás mellett a jövő kihívásaival is foglalkozik. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szakmai, szervezési tudás.

Mesélj kicsit magadról. A wienerbergeres munkád mellett egyetemen is oktatsz, mesélj a szakmád e két szeletéről. Milyen közös pontok vannak?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen már a diploma megszerzése előtt elkezdtem oktatni, 2015-ig tanítottam heti rendszerességgel. Azonban ahogy a családom bővült, valamint a cégen belül is egyre komplexebb lett a feladatom a rendszeres oktatást már nem tudtam tovább vállalni. Azóta egy-egy előadás keretéig veszek részt az oktatásban, vendégelőadónak rendszeresen meghívnak, például tűzvédelmi témakörben is többször előadtam már. A Műegyetem elvégzése után, már Wienerberger alkalmazottként beiratkoztam a tűzvédelmi tervező szakmérnök továbbképzésre. Ennek sikeres elvégzése után házon belüli oktatásokat, valamint konferenciákon is számos előadást tartottam tűzvédelmi tervezőknek, kivitelezőknek. Nagy sikernek élem meg, hogy sikerül megmutatni, a tégla falazatok mindenki által ismert tűzzel szembeni optimális védelmi képességét hogyan kell a tűzvédelmi szakma nyelvére átfordítani, ezt támogatandó szakmai kiadványt is szerkesztettem.

Egyetemi együttműködés volt a nemrég bevezetésre került Porotherm X-therm, milyen szakmai munka kellett ahhoz, hogy ez a tégla megszülethessen?

A Wienerberger Magyarország eddigi 30 éve alatt mindig arra törekedett, hogy a tudomány legfrissebb állása szerint kerüljenek megtervezésre és bevizsgálásra a termékek. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor idekerültem, a cég támogatta a már meglévő kapcsolatok bővítését újabb és újabb tanszékekkel. Ez is az egyik ilyen kapcsolat, amit most az X-therm-nél is kamatoztatni tudtunk. A Porotherm X-therm termékcsalád szerkezeti szempontból az Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékével történő együttműködésből jött létre.  Az új termék tervezésének során egy új megközelítéssel, mint térbeli struktúra szemléltük a terméket és azokra a pontokra koncentráltunk, amelyek egy ilyen szerkezet stabilitását a leginkább befolyásolják. Meghatároztuk azokat a jellemzőket, amelyeket alaposan meg kell vizsgálnunk és amiknek a változását figyelembe kell vegyük ahhoz, hogy jó téglát tudjunk gyártani.

Csapatodban több gyakornok (termékmenedzsment és alkalmazástechnikai) is dolgozik. Milyen értéket adnak a diákok nekünk, valamint mi milyen értéket tudunk átadni nekik?

Egyetem mellett én is dolgoztam, ezért is támogatom a gyakornoki programot, amely keretében felsőoktatási tanulmányaik mellett nálunk dolgoznak a diákok. Úgy gondolom, jó kiegészítése az egyetemen megszerezhető tudásnak a napi gyakorlat, amely felkészít a nagybetűs életre. A fiatal kollégákban van egyfajta frissesség, szeretnék megérteni a lényegét egy-egy feladatnak. Ez iszonyatosan nagy segítség nekünk, mert néha azt veszem észre, hogy a korábbi tapasztalatok miatt nem feltétlen gondoljuk azt, hogy egy-egy gondolat, új ötlet akkora átütő sikert tud elérni, mint egyébként amekkorának az új kollegák látják. Illetve a fiatalok más szemléletet hoznak be a céghez. Az idősebb kollégáktól tapasztalatot szerezhetünk, a fiataloktól pedig más világlátást, innovatív szemléletet. Ettől lesz továbbra is friss a gondolkodásunk, nem fogunk a napi rutin csapdájába beleesni, hanem meglátjuk az újabb és újabb kihívásokat a munkában.

Miért ajánlanád szívesen egy ismerősödnek a Wienerbergert, mint munkáltatót?

Három fontos dolgot emelnék ki a Wienerbergerrel kapcsolatban: stabilitás, korrektség és családbarát munkakörnyezet. Úgy tapasztaltam, hogy amit a cég vállalt, azt mindig be is tartotta, itt akár a korrekt juttatási rendszerre is gondolva. Többgyermekes szülőként fontos volt, hogy stabil legyen a munkakörnyezetem. Mindemellett a jó munkaszervezésnek és a kellő rugalmasságnak köszönhetően aktívan részt tudok venni a családom, gyermekeim életében is.

Miért is jó ez a cég? Ahogy például én is hozzáállok a fiatal kollégákhoz, szerintem ugyanez megvan a vezetőinkben is. Nyitottak az újdonságra, eddig mindig lehetett beszélni a napi munkától elrugaszkodva az ötletekről is, amiből rengeteget meg is lehetett valósítani. Ha volt egy jó ötlet, arra mindig sikerült megfelelő forrást találni, hogy azt ki is próbáljuk. Rengeteg fejlesztés zajlik most is, ami szintén bizonyítja, hogy ez a vezetői támogatás biztosított. Szakmai fejlődés tekintetében egy nagyon inspiráló közeg található itt. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy jöjjön hozzánk, akár gyakornokként, akár munkavállalóként. Nagy szeretettel várjuk azt a frissességet, amit nekünk tudnak adni, mi pedig sokéves értékes tapasztalattal tudjuk gazdagítani a jövő generációját.

Partnerkereső