Tondach Tűzijáték 2020

A 2021-es Tondach Tetőfedő Rangadó pályázat nyertesei

A minőségi kerámiacserepek gyártója, a Tondach díjazza a színvonalas kivitelezést, büszke azokra a tetőfedő partnereire, akik munkájukat hivatástudattal és hozzáértéssel végzik!  
 
Nagy örömmel mutatjuk be őket, a nagybetűs TETŐFEDŐKET, akik a Tondach Rangadó Pályázatának előző fordulójában kiemelkedő szakmai tudásukról számot adtak és díjazottak lettek.

Bánszki Miklós

A Tondach Tetőfedő Rangadó aranyérmese

Mi volt számodra a legnagyobb elismerés?

A saját házam (aminek az egészét én építettem, nemcsak a tetőt) kapcsán az emberek arca, amikor belépnek és rácsodálkoznak, hogy milyen szép lett. Nekem ennél több nem is kell.

Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

Az összes érték amiért az életedben megdolgoztál, az mind a tető alatt alá kerül. Lehet ennél fontosabb valami? Egyszerűen vannak dolgok, amik nem ázhatnak el. Ha kevésbé akarok fennkölt lenni, akkor az a célom, hogy olyan tyúkólt építsek, amiben a tyúk jól érzi magát.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Nemrég tartottunk egy gyerekeknek (7. és 8. osztályosoknak) szóló bemutatót és ott is egyértelműen ajánlottam nekik a tetőfedő hivatást. 

Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

Talán a szakemberhiány, hogy nincs, akinek átadjam a stafétát. Kicsit lepihenhetnék én is, foglalkozhatnék az üzletszerzéssel, de állandóan ott kell lennem a helyszínen – mondjuk lehet, hogy ezért lesznek olyan jók a tetők. ;)

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?

Mindig máshol vagy és mást csinálsz, nincs két ugyanolyan kihívás. Rengeteg benne az újdonság, innováció, mindig van mit tanulni, alázatosságra nevel ez a szakma. 

Baricza Krisztián

A Tondach Tetőfedő Rangadó aranyérmese

Mi volt számodra a legnagyobb szakmai elismerés?

Én igazából minden munkámra nagyon büszke vagyok. Főleg azokra, amikre kihívásként tekintettem, amiben láttam fantáziát, egy jó tervezést, egy jó megrendelőt. Az ilyen munkákba mindig nagyon nagy lelkesedést tudok beletenni, és mindig törekszem arra, hogy a maximumot kihozzam - amennyire lehet - belőlük. Általában ezek hozzák meg a legnagyobb eredményeket is.

 Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

 Ez egy nagyon jó kérdés. Én boldog embernek érzem magamat, hiszen egy olyan munkát csinálhatok, ami változatos, és ezáltal nagyon felemelő. Azt gondolom, hogy ebben szinte nincs unalmas pillanat. Sokszor van korábbi munkáimnál, hogy amikor az ország különböző részein, éppen arra járok, ahol már dolgoztunk - akár Fehérváron, Pesten vagy épp Budaörsön - betérek, megállok, megnézem és felelevenítem, hogy ezt mi csináltuk és ezért olyan szép. Jó érzés visszatérni egy-egy korábbi helyszínre, mert kézzelfogható, megragadható, visszatükrözi a munkámat és látom, hogy maradandót hoztunk létre.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Annak a fiatalnak, aki érzi magában azt, hogy szeretne alkotni és szeretne önazonos lenni ezekkel a dolgokkal és megvalósítani szép, maradandó épületeket, annak igen. Fontos, hogy a mai fiatalok olyan szakmát válasszanak, amelyben úgy érzik egészen ki tudnak teljesedni.

 Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

Megtalálni az egyensúlyt a tervezés, a kivitelezés és a megrendelő között. Fontos megtalálni a csomópontokat, hogy a lehető legszakszerűbben lehessen kivitelezni.
A megrendelő felé pedig az, hogy megértse, hogy álmokat tervez, így fontos tisztában lennie azzal, hogy a terveihez meg kell adni azt a lehetőséget az anyagok terén, hogy a megfelelő helyre a megfelelő anyagot építsük be, ilyenkor pedig fontos teret engedni a kompromisszumoknak.

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?

A legnagyobb örömöt azt hozza, amikor egy munkát jól tudsz kivitelezni, megtalálod a munkának a ritmusát és fel tudod úgy építeni, ahogy elképzelted.  

 

Hegyi Sándor

A Tondach Tetőfedő Rangadó ezüstérmese

Mi volt számodra a legnagyobb szakmai elismerés?

A legnagyobb szakmai és magánéleti elismerés, hogy a fiam nálam lehetett tanuló, és 2015-ben kimagasló fölénnyel megnyerte a Szakma Sztár Fesztivált!

Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

Ha még egyszer elkezdhetném, minden nehézség ellenére akkor is az ács és tetőfedő hivatást választanám. Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, ha valamerre sétálok és meglátom a munkámat.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Ezt a hivatást csak annak a fiatalnak ajánlanám, aki nagyon határozott, eltökélt, mert ezt rettentően kell szeretni. Nem utolsósorban nem árt az sem, ha valaki egy kicsit őrült ehhez a hivatáshoz.

Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

Ha olyan megrendelőnél dolgozunk, aki mindenáron spórolni akar és szeretné a saját, szakmailag megvalósíthatatlan elképzeléseit viszont látni. Aki megbízik bennem és szabadkezet ad bizonyos határokon belül, ott ez az elkészült munka minőségén is meglátszik.

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?

A munka befejeztével baráti viszonyban elválni a tulajdonostól és büszkének lenni az elkészített munkára. Több régi megrendelő visszahív, mert neki vagy már a gyermekének kell újra dolgoznom.

Dániel Gábor

A Tondach Tetőfedő Rangadó ezüstérmese.

Mi volt számodra a legnagyobb elismerés?

A legnagyobb elismerés számomra, hogy édesapám nyomdokaiba léphettem, és ugyanolyan szép tetőket készíthetek, mint ő. 

Büszke vagyok arra is, hogy nála tanulhattam ki a szakma fortélyait, és vele dolgozhatok a mai napig. A legnagyobb büszkeségeink a fafaragásaink, a házunk előtt álló Székely kapunk, a faragott bababölcső, amit édesapám készített nekünk, illetve Tetőfedő Rangadókon elért eredményeink is.

 Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

Gyerekkoromban sokat segítettem édesapámnak és megszerettem a szakmát, ezután vált a hivatásommá, szeretett munkámmá.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Ajánlom a fiatalok számára, mert nem monoton munka, nincs két egyforma tető és mindig van lehetőség arra, hogy tanuljunk és fejlesszük magunkat.

 Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

Szeretem a kihívásokat így, ha fejben elképzeltem és megterveztem egy alkotást, szeretem, ha el tudom készíteni. A legnagyobb nehézséget a szélsőséges időjárások okozzák - mikor kivan bontva egy tető és jön a zápor -, és a munkaerőhiány. 

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?

A legnagyobb örömöt az jelenti számomra, amikor elkészül egy munka és látom a megrendelőn, hogy neki is tetszik a végeredmény.

Emellett nagy boldogság számomra, hogy sok-sok visszatérő megrendelőnk keres meg minket újra és újra.

 

Nyujtó József

A Tondach Tetőfedő Rangadó bronzérmese

Mi volt számodra a legnagyobb szakmai elismerés?

Több gyártó pályázatánál is sikerült megszereznem az első helyezést, illetve számos elismerő oklevelet is. Általánosságban elmondható, hogy amelyik megmérettetésre neveztem, onnan valamilyen díjjal tértem haza. Biberachban részt vettem egy szakoktatói továbbképzésen a tetőépítő egyesület jóvoltából, ahol eldőlt, hogy feljebb akarok lépni a szakmámban – akkor vetettem el a magokat, amelyek mára bőségesen beértek.

Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

Én ács és állványozómester vagyok az eredeti végzettségem szerint, a tetőfedői tudást ezek után sajátítottam el. Mára ezt lett a hivatásom, folyamatosan fejlesztem magam benne, képzésekre járok, és szerencsés vagyok, mert a munkámat hobbiként élem meg, nagyon szeretem csinálni.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Mindenképpen, ez egy jövőálló szakma. Hiába fejlődik ilyen ütemben a világ technológiailag, ácsra és tetőfedőre mindig szükség lesz. Ha kellően ambiciózusak és alázatosak, akkor ez egy olyan hivatás lesz, amiből meg fognak tudni élni. Sokat járunk a kollégáimmal általános iskolákba és beszélgetünk a hamarosan végzőkkel, pályaválasztási tanácsadóként próbálunk az utánpótlásról gondoskodni.

Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

A megváltozó időjárási körülmények, a szélsőségek okoznak manapság komoly kihívást. Nehéz a mostani időjárási szélsőségek mellett dolgozni, kánikulában és fagyokban ugyanúgy kemény meló ezt csinálni, mint amikor annyi eső esik le pár óra alatt, mint máskor egész hónapban.

Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?

Nagyon sok barátot szereztem a szakmából. Élvezem, hogy én osztom be a munkaidőmet, illetve az anyagi megbecsültsége is jó ennek a hivatásnak.

 

Molnár András

A Tondach Tetőfedő Rangadó bronzérmese.

Mi számodra a legnagyobb elismerés?

Amikor látom a megrendelő arcán, hogy tetszik neki az, amit csinálunk és hogy a végeredmény olyan lesz, mint amilyennek ő szeretné – vagy még annál jobb is. Az épületre a tetővel lényegében egy korona kerül és ez alapvetően befolyásolja az egész ház esztétikáját. Hatalmas elismerés az is, hogy az elégedett megrendelők egymásnak ajánlgatnak és hogy egy család több generációjának is én készíthettem el a tetőket.

Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?

Ez szó szerint egy hivatás. Én eredetileg ácsként végeztem és a tetőfedést azért tanultam ki, hogy az ács munkámnak legyen egy befejezettség érzete a fedéssel. Nem tudnám elképzelni, hogy mást csináljak: ehhez értek, ebben tudok kiteljesedni. Ennek a munkának van látszatja, learatható gyümölcse.

Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?

Igen, mert kihívást jelent minden egyes nap, soha nem szürkül bele az ember vagy válik monotonná a folyamat. Két tetőfedés között óriási különbségek lehetnek. Azért is ajánlanám a fiataloknak, mert nagyon kevés szakma adja meg azt az elégedettséget, amit egy sikeres tetőfedés után érez az ember, ahogy ránéz a munkájára és azt gondolja, hogy 20-30 évre egy maradandó dolgot épített. A társaság miatt is kifejezetten jó választás ez a szakma.

Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

Mindig észnél kell lenni, folyamatos koncentrációt igényel ennek a munkának az előkészítési és a megvalósítási szakasza egyaránt. Az ügyfeleket néha meg kell győzni, hogy nem érdemes spórolniuk a minőségi alapanyagokon, ha csak egy gyenge láncszem is beépítésre kerül, máris nehéz elérni azt a 20-50 évnyi nyugalmat és stabilitást, amit egy jól felépített tető jelenthet.

Mi okozza a legnagyobb örömöt a szakmádban?

Azt szoktam mondani, hogy mi vagyunk azok, akiknek örülnek, amikor jövünk és akkor is boldogok, amikor a munkánk végeztével kiállítjuk a számlát és összepakolunk. Egy boldog, elégedett és büszke megrendelőnél kevés dolog tud nagyobb örömet okozni.

Partnerkereső