Porotherm X-therm tégla

Megérkezett a téglák X generációja!

Ismerje meg az új Porotherm X-therm termékcsaládot!

Mint ahogy az életünk minden területe folyamatosan fejlődik és változik, úgy változnak és fejlődnek az építőanyagok is. Éppen ezért az 1819-ben alapított Wienerbergernél arra törekszünk, hogy olyan építőanyagot gyártsunk, amely a kor technológiájának és az építtetők folyamatosan növekvő igényeinek minden szempontból megfelel. Ezen törekvés hívta életre a Porotherm legújabb termékét, az X-therm tégla termékcsaládot!

A termékfejlesztés folyamata igazán izgalmasan, és vállalatunk életében egyedülálló módon zajlott: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékével közösen, a tudomány eszköztárát felhasználva, számítógépes szimulációk során alakítottuk ki a termék végső formáját és tulajdonságait.

A tudomány és a tradíció ötvözete

Miért érdemes az új Porotherm X-therm téglát választania?

  • "X" alakú bordaszerkezetén keresztül a hő hosszabb utat tesz meg, ezáltal  hagyományos tégláinkhoz képest akár 50%-kal jobb a hőszigetelő képessége
  • Megerősített bordaszerkezete ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben 
  • Porotherm 44 X-therm tégla választásakor nem szükséges utólagos külső hőszigetelés ahhoz, hogy megfeleljen a legszigorúbb épületenergetikai elvárásoknak
  • Javított hangszigetelő képesség
  • Az égetett kerámia építőanyag bizonyítottan időtálló és stabil falszerkezetet biztosít
Új

Miért fontos a hőszigetelő képesség?

Legmagasabb hőszigetelő képességű okostégláinkkal kiemelkedően energiahatékony épület építhető, amellyel csökkenthetők a fűtési és hűtési költségek. A Porotherm X-therm téglák használatával vékonyabb falat építhet, miközben megfelel az aktuális és a 2022 nyarától életbe lépő "közel zéró" energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozásnak.

Akár 50%-kal jobb hőszigetelő képesség hagyományos tégláinkhoz képest!

A hőszigetelés számokban

Paper cut Shield with cyber security brick wall icon isolated on grey background. Data protection symbol. Firewall. Network protection. Paper art style. Vector.
Télen házunk falán a fűtési energia kb. 50%-a veszik el

    

Paper cut Shield with cyber security brick wall icon isolated on grey background. Data protection symbol. Firewall. Network protection. Paper art style. Vector.
A falszerkezet hőszigetelő képességének minimum 30%-át a tégla adja

    

Paper cut Shield with cyber security brick wall icon isolated on grey background. Data protection symbol. Firewall. Network protection. Paper art style. Vector.
A tégla költsége csupán ~5-8%-a a teljes építési költségnek

    

Nézze meg termékeink tulajdonságait!

 Használja a az Összehasonlítás funkciót a Shop-on

Kinek ajánljuk?

Családi ház építőknek

A Porotherm X-therm téglák 4-féle méretben (30-as, 38-as, 44-es és 50-es vastagságban) érhetők el. Mindegyik termékre igaz, hogy speciális üregszerkezetének köszönhetően a hagyományos tégláinkhoz képest jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

Minél vastagabb Porotherm X-therm falazóelemet választ, annál magasabb a hőszigetelő képesség, így a 44-es vagy 50-es méretnél az utólagos, külső hőszigetelés akár teljesen el is hagyható.

Az X-therm téglákkal a 2022-től életbe lépő, szigorúbb energetikai szabályok is teljesíthetők.

Businessman and architect talking about a new building project at a construction site
© Uwe Strasser
© Uwe Strasser
Ingatlanberuházóknak

A Porotherm X-therm termék bordáin hosszabb utat tesz meg a hő, ezáltal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, vékonyabb falazattal is megfelel az épületenergetikai szabályozásnak.

Ennek köszönhetően azonos bruttó alapterület esetén a hagyományos téglákkal történő falazatkialakításhoz képest a nettó hasznos alapterület növelhető.

Kivitelezőknek

A Porotherm X-therm tégla megalkotásánál kifejezett célunk volt egy megerősített üregszerkezet kialakítása. Erősebb, a mechanikai hatásoknak jobban ellenálló téglánk mind a szállítás, mind a kivitelezési munkálatok során strapabíró. A tégla darabolásakor megőrzi belső üregszerkezete épségét.

A termék Rapid és Rapid Dryfix változatban is elérhető, mellyel a falazási munkák akár kétszer gyorsabban elvégezhetők.

Folyamatos fejlesztés és tudományos alaposság

Ismerje meg közelebbről az új Porotherm X-therm téglákat!

Legújabb fejlesztésünk eredménye a Porotherm X-therm falazóelem

Közös munka a BME-vel

Folyamatosan kutatjuk, hogy a legújabb tudományos eredményeket, technológiákat hogyan tudjuk beépíteni termékeinkbe. A Porotherm X-therm fejlesztésénél is ez a gondolat vezérelt minket, ezért vettük fel a kapcsolatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén elsősorban tartószerkezetekkel és azok építőanyagával foglalkoznak.

Dr. Hegyi Dezső, egyetemi docens így számolt be a közös munkáról: 

"A szakterületünkhöz illeszkedően a gyártás során két olyan kritikus pontot határoztunk meg, melyeket vizsgálni tudtunk. Az egyik a tégla kiszárítása volt, a másik pedig a kiégetés. Ezek ellenőrzését igen sok és költséges kísérlet mellett lehetne elvégezni. Az volt a felvetés felénk, hogy az általunk nyújtott megoldási javaslatokat tudjuk-e digitális térben zajló szimulációval, digitális modellezéssel ellenőrizni. Persze a kísérletek egy részét így sem lehetett megúszni, hiszen meg kell ismerni az anyag tulajdonságait. Ehhez a próbatesteket legyártotta nekünk a Wienerberger, és ezekkel végeztünk laborkísérleteket. Ezt követően a megismert anyagtulajdonságok alapján készítettünk számítógépes modellt, amely segítségével már elvégezhettük a szükséges vizsgálatokat."

Ezek a vizsgálatok, szimulációk járultak hozzá a Porotherm X-therm végső formájának kialakításához.

A teljes interjúért kattintson ide

A gyártásról

Természetes anyagok és pontos tervezés kombinációja

A téglagyártás három legfontosabb, természetben is megtalálható alapanyaga: az agyag, a víz és a faforgács. Ezek kombinációja és egyedi keverési aránya képezi azt a masszát, amiből a tégla végleges formája kiégetés után összeáll. 

A Porotherm X-therm esetében nem csak az anyag összetétele, hanem a belső bordaszerkezet stabilitása is fontos szempont volt. A gyártás során ennek a belső üregszerkezetnek a kialakítása volt a legnehezebb feladat. A téglagyártás során a kiszárítás és a kiszállítás mindig egy kritikus pont. A Porotherm X-therm pontos tervezési előkészületei segítették elő azt, hogy a gyártást követően olyan terméket kapunk, ami az előzetesen meghatározott és elvárt műszaki paramétereket is biztosítja.

Porotherm X-therm téglákat gyártunk a balatonszentgyörgyi, a solymári és a tiszavasvári gyárainkban.

Porotherm mennyiségszámítás

Új otthonát Porotherm X-therm téglából építené?

Kérje díjmentes mennyiségszámításunkat! Szakmai kérdésekben is örömmel segítünk.

Partnerkereső