Gyakori kérdések a Semmelrock termékekről

Gyakran ismételt kérdések

Általános kérdések

Igényes és minőségi kültéri beton és klinker burkolatokat, kerítéseket kínál, melyek olvasztó só- és fagyállóak. Burkolatválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mire használják a felületet. A lapokat gyalogos forgalomra, a térköveket vastagságtól függően személy, illetve teherforgalomra ajánljuk.

Figyelembe kell vennie, hogy milyen célra használja a burkolatot, majd a környezetébe legodaillőbbet választani. Kérheti személyesen kereskedőink segítségét, vagy ellátogathat ócsai, illetve felsőzsolcai irodánkba. Weboldalunkon otthonról is kényelmesen megtekintheti teljes termékkínálatunkat, képekkel és pontos termékadatokkal, illetve alkalmazástechnikai dokumentációval itt.

Kültéri gyalogos forgalomra, teraszok, járdák, medencék köré, személy illetve teherautó forgalomra, kertekben magán és közterületen egyaránt. A Semmelrock termékeinek felhasználási területei – a teljesség igénye nélkül: Terasz, előkert, járda, támfal, kerítés, kerti építmény, lépcső, műemlékkörnyezet, rézsű, sarok, kerti tó, medence, köztér, út, körforgalom.

A lapokat gyalogos forgalomra, a térköveket vastagságtól függően személy-, illetve teherautó forgalomra ajánljuk.

A Bradstone termékek hagyományos, kézi technikával készülnek. A burkolás után a használat és az időjárás hatására a termék eredeti színe kissé megváltozik, természetes patina képződik a felületen, mely a burkolat végleges kinézetét adja. A strukturált felület miatt az egyes lapok között az enyhe magassági méret különbségek szándékosak, ezek kölcsönöznek a terméknek egyedi megjelenést. Fugázó anyag használatakor vigyázni kell, hogy a fugázás csak a fugák mentén történjen. A felesleges fugázó anyagot a felületről azonnal el kell távolítani. A Bradstone lapok fugázásához egy komponensű fugázó anyag használatát javasoljuk.

Termékminőség

Termékeinket az MSZ EN 1338; MSZ EN 1339; MSZ EN 1340 követelményeinek megfelelő minőségben gyártjuk és azokra a törvényben előírt kötelezettséget vállaljuk. A szabványok tartalmaznak többek között a méretekre vonatkozó előírásokat: Szélesség, hosszúság: névleges ± 2 mm; Vastagság: névleges ± 3 mm. Ezek az eltérések nem okoznak hibát. A Semmelrock megfelelő ikonnal jelzett termékeinek fagy- és olvasztósó állósága – az MSZ EN 1338, 1339 és 1340 sz. szabványok előírásainak megfelelnek. A burkolat fenntartására és karbantartására az e-UT 08.02.32 Útügyi Műszaki Előírás követelményei az irányadóak. Vegyszeres tisztítás esetén csak olyan olvasztószerek alkalmazhatók, amelyek betonanyagoknál megengedettek (pl. NaCl-bázisúak). A szulfáttartalmú és egyéb hatóanyagokat tartalmazó olvasztószerek betonanyagaink károsodását okozhatják. Termékeinket az ISO 9001:2008 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer szerinti ellenőrzés mellett gyártjuk. Fenntartjuk annak jogát, hogy a technológia fejlesztésével összefüggésben, termékválasztékunkat vagy egyes termékünket, azok valamely jellemzőjét megváltoztassuk.

A raszter méret a kő mérete plusz a minimális fugatávolság.

A térkő mérete kő valós mérete távtartókkal együtt. A szükséges felületigény kiszámítása a hosszúsági raszter méret szorozva a szélességi raszter mérettel méterben, ez adja meg a felület nagyságát. Egy osztva a kő felületének nagyságával megadja a szükséges négyzetméterenkénti darabszámot.

Fóz (éltörés) a kő felső peremén végigfutó lekerekítés. A térkövek fózolva, vagy fózolás nélkül készülhetnek.

Fóz nélküli térkő
Fózolt nérkő

Élek
A fózolás nélküli kövek különböző élképzéssel készülnek – egyenes, hullámos vagy koptatott éllel.

Egyenes élű térkő
Hullámos élű térkő
Koptatott élű térkő

Karbantartás, ápolás, állagmegóvás és tisztítás

Felületei optimális használhatóságának és szépségének megóvása érdekében ügyeljen a következőkre.

Karbantartás általános alapelvei (e-UT 08.02.32 Útügyi Műszaki Előírás)

Az eredeti állapot megőrzésére vonatkozó kötelezettség körébe a karbantartás is beletartozik. A karbantartás adott tárgy funkciójának betöltésére alkalmas állapotának megőrzését jelenti, amibe az ezzel összefüggő kisebb építészeti munkák is beletartoznak. A kezdődő károsodások időben történő felismerése érdekében legalább évente egyszer szemrevételezést kell végezni. A károsodások és azok lehetséges okait azonnal meg kell szüntetni. A kötőanyag nélkül fugázott felületeket a fugázó anyag eltávolítása, illetve fellazítása nélkül kell tisztítani. A tágulási zónákat és a bennük használt kötőanyagokat rendszeresen (évente többször, a hőingás mértékétől függően) ellenőrizni kell, a szükséges karbantartási munkákat el kell végezni. Az első pár évben a fugázó anyag még nem köt meg, ezért elhasználódhat. A szemmel láthatóan hiányzó fugázó anyagot a felület stabilitásának biztosítása érdekében haladéktalanul pótolni kell. A fugázásokat legkésőbb egy év elteltével mindenütt fel kell tölteni.

Általános állagmegóvási tanácsok

 • A burkolat első alkalommal, elkészítése után leghamarabb 2-3 hónap elteltével tisztítható.
 • Javasoljuk, hogy évente végezzen szemrevételezést, hogy a kezdődő károsodásokat idejében felismerje.
 • A kötőanyag nélküli fugákat úgy tisztítsa, hogy eközben ne távolítsa el, ne lazítsa fel, illetve ne szívja ki a fugázó anyagot.
 • A nagynyomású mosókkal végzett helytelen és túl gyakori tisztítás károsíthatja a beton burkolólapok felszínét.
 • Erős szennyeződések esetén nedves tisztítást, valamint saját, kifejezetten termékeinkhez kifejlesztett tisztító- és ápolószereink használatát javasoljuk.
 • Erősen szennyezett felületek esetén a tisztítási folyamatot egymás után többször meg lehet ismételni, a tisztítószerek maradványait minden esetben vízzel el kell távolítani.
 • A felületek károsodásának elkerülése érdekében minden szennyeződést a lehető leghamarabb el kell távolítani. (Károsodások következhetnek be pl. az avarból vagy vörösborból kioldódó csersav által kiváltott kémiai folyamatok során.
 • Az ép fugázás alapvető fontosságú a felület funkciójának és szépségének megőrzése szempontjából.

Télen

A beton felületeket az első évben hó-, vagy jégolvasztó sózással nem szabad takarítani, csak ha a betont impregnálással megvédték (Semmelrock Prémium Protect és Protect bevonatos termékek).

Hótakarítás

Mechanikus eszközökkel csak bizonyos fokú olvadás esetén takarítsa a havat, így elkerülhetőek a peremeknél bekövetkező mechanikai eredetű letöredezések, valamint az eszköz fém alkatrészeiről származó rozsdanyomok.

Útszóró anyagok

Az e-UT 08.02.31 sz. Útügyi Műszaki Előírásnak és a vonatkozó szabványoknak megfelelően a beton termékek ellenállnak a fagynak és az olvasztó sónak. Ezért a sózást kizárólag olyan nátriumklorid alapú útszóró anyagokkal végezze, amelyek egyértelmű „beton termékekhez használható” jelöléssel vannak ellátva. Ne használjon szulfáttartalmú vagy szerves útszóró anyagokat, ezek ugyanis károsítják a termékeket. A csúszásmentesítés növelésére az olvasztószerek homokkal való keverése ajánlott. Az olvasztó anyagokat nem szabad durvára őrölve nagy szemnagyságban a felületre juttatni, hanem oldatban vagy kisebb szemnagyságra őrölve. Az olvasztószereket lehetőleg a csapadék hullásának kezdetekor (vagy előtte) kell kiszórni olyan mennyiségben, amely az olvasztáshoz feltétlenül szükséges. A kásás hó- és jégolvadékot mechanikai eszközökkel – gumi vágóélű hóekékkel, seprőgépekkel – kell eltávolítani, a vízlefolyás útját biztosítva.

Tavasszal

Azt javasoljuk, hogy valamennyi Semmelrock térkövet és lapot legalább évente egyszer, kimondottan a termékekhez kifejlesztett tisztító- és ápolószerekkel, lehetőleg a telet követően tisztítsa meg.

Fontos: a fugák ápolásáról se feledkezzen meg! Mindig ügyeljen arra, hogy a fugázáshoz elegendő mennyiségű anyag kerüljön felhasználásra!

Igen. A személyautóval használt felülethez a minimum 5 cm vastag térkő burkolatot, a kamionnal használt terület esetében pedig a minimum 8 cm vastag térkő burkolatot ajánljuk, megfelelő alépítménnyel.

Minden olyan térkő termékünk, amely vastagsága 5 cm-nél nagyobb.

A térkő lerakását követően, ha beseprő és tömörítő munkálatok is lezajlottak, a kivitelezők levonultak a munkaterületről, a burkolat azonnal használható.

Az Pavelock rendszer egy olyan szabadalmazott komplex rendszer, amely integrált elmozdulás elleni fugatechnológiával rendelkezik. Az intelligens fugázási technika speciálisan a nagy forgalmú és nagy terhelésű térkő felületekkel szemben támasztott követelmények teljesítésére került kifejlesztésre. További részletek és bemutató film itt.

A kombi forma egy bizonyos gyártási technológia, mely határozott számú és formátumú burkoló elemből áll. A kombisablonnal történt gyártás előnye az, hogy a többféle méretű kő azonos gyártási ütemben készül, lerakása egyszerűbb és gyorsabb. A kialakítási lehetőségek végtelenek. A megoldás részletes bemutatása itt.

Igen! Termékeink, a térkövek, a lapok és a szegélykövek a CE jelet viselik, ami a termékekre vonatkozó európai harmonizált szabványoknak való megfelelőséget jelenti. További információk itt.

A betontermékeken képződő világos foltok vagy szürke fátyolszerű képződmények az ún. mészkivirágzások. Ez műszakilag elkerülhetetlen, természetes folyamat, mivel a kivirágzást okozó vegyületeket, a beton alapanyagai tartalmazhatják, valamint az ágyazatból, a talajból vagy a légkörből is bekerülhetnek a betonba. Ezek a kivirágzások használattól és időjárástól függően, a lerakást követően 1-2 éven belül eltűnnek. Ez tehát csak átmeneti jelenség és nem jelent valódi fakulást.

Igen, a mészkivirágzás műszakilag elkerülhetetlen, mely a betontermékek természetes velejárója, azonban jó hír, hogy ez csak átmeneti jelenség; 1-2 éven belül eltűnik!

 A mészkivirágzás nem képezi reklamáció tárgyát.

Ez a tünet a mészkivirágzás, mely műszakilag elkerülhetetlenül a betontermékek természetes velejárója. Jó hír azonban, hogy ez csak átmeneti jelenség; 1-2 éven belül eltűnik! Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Egy design, sok megoldás. A Semmelrock design megoldásaival, lehetőség nyílik arra, hogy ugyanolyan felület kialakításával gyártott térköveket, lapokat, falazó- és kerítéselemeket, szélköveket, szegélyköveket, lépcsőket, stb. egymással kombinálhassuk. Az egyes termékek azonos megjelenésű felületeinek köszönhetően igényes, egységes megjelenést érhetünk el. További Semmelrock szimbólumok itt.

Nem. Az Pavelock rendszer szabadalmaztatott Semmelrock fejlesztés, melynek célja, hogy a lerakott térkövek extra terhelés esetén se mozduljanak el. Tekintse meg bemutató filmünket itt!

Megfelelő tisztítás és karbantartás mellett nem fakulhatnak ki.

Igen. Az antikolt termékek szándékosan töredezettek, felületük karcos. Beépítés után látható a patinás összhang. Az antikolás mediterrán hangulatot kölcsönöz a burkolatnak, raklapon látva teljesen más képet mutat.

A Semmelrock garantálja valamennyi termékének fagy- és olvasztósóállóságát – az MSZ EN 1338, 1339 és 1340 számú szabványoknak megfelelően. Csak olyan olvasztószerek alkalmazhatók, amelyek betonanyagoknál megengedettek (pl. NaCl-bázisúak). A szulfáttartalmú hatóanyagokat tartalmazó olvasztószerek a betonanyagaink károsodását okozhatják.

A Semmelrock garantálja valamennyi termékének fagy- és olvasztósóállóságát – az MSZ EN 1338, 1339 és 1340 számú szabványoknak megfelelően. Csak olyan olvasztószerek alkalmazhatók, amelyek betonanyagoknál megengedettek (pl. NaCl-bázisúak). A szulfáttartalmú hatóanyagokat tartalmazó olvasztószerek a betonanyagaink károsodását okozhatják.

Támfalak, rézsű falak, virágládák és előre gyártott kerítéselemek kaphatók, továbbá klinker téglák melyből kerítés építhető. A környezettől függően választhat, különböző színek, formák és stílusok között.

Kerítés és támfal esetében mindig szükség van alapozásra. Az alaptest mélysége cca. 80 cm, szélessége a fal/kerítés vastagságától mindkét oldalon +5 cm. A fal magassága az igényektől függ, figyelme bevéve a megfelelő merevítést.

Vásárlási információk

Térköveinket és lapjainkat országszerte kiterjedt kereskedői hálózatunkon keresztül szerezheti be. Partnerkereső felületünkön megtudhatja, melyik kereskedés van Önhöz a legközelebb.

Térköveink megtekinthetőek ócsai (H-2364 Ócsa, Bajcsy-Zsilinszky út 108.) és felsőzsolcai (H-3561 Felsőzsolca, Ipari Park, Szikszai út 1.) mintakertjeinkben, akiknek elérhetőségeit megtalálhatja itt.

Weboldalunkon letölthető a mindenkor aktuális árjegyzékünk, illetve érvényes akciós ajánlatunk. Emellett információt kaphat Kereskedőinktől és Kollégáinktól is.

Ez sok tényezőtől függ (távolság, mennyiség, raktárkészlet), de ideális esetben akár 1-2 napon belül leszállításra kerülhet a megvásárolt termék.

Kollégáink információkat és javaslatot tudnak tenni a beépítéshez, illetve szükség esetén megfelelő szakembert ajánlani a kivitelezéshez.

A terméket az átvételkor és a beépítés előtt kell szemrevételezni. Ha hiányosság mutatkozik, akkor azt még a termék beépítése előtt kell jelezni. Színeltérésre és méreteltérésre vonatkozó reklamációt csak beépítés előtt fogadunk el, a felszedés és újrarakás költségeit nem vállaljuk. Megalapozott reklamáció esetén kizárólag az általunk gyártott terméket cseréljük ki. A burkolatkészítés költségeit nem tudjuk viselni. Meg nem alapozott reklamáció esetén a többletköltséget a vevőnek kiszámlázzuk. Reklamáció kezeléssel kapcsolatos bővebb információt a panaszkezelés weboldalunkon talál.

Fektetési mód

Figyelembe kell vennie, hogy milyen célra használja a burkolatot, majd a környezetébe legodaillőbbet választani. Kérheti személyesen kereskedőink segítségét, vagy ellátogathat ócsai, illetve felsőzsolcai irodánkba. Weboldalunkon otthonról is kényelmesen megtekintheti teljes termékkínálatunkat, képekkel és pontos termékadatokkal, illetve alkalmazástechnikai dokumentációval itt.

A beépítéssel kapcsolatos tudnivalókat igyekeztünk minden részletre kiterjedően és képekkel illusztrálva az Ön rendelkezésére bocsátani itt.
Azonban ez csak ajánlás. Minden egyes kivitelezés más és nagyon sok tényező befolyásolja. A talaj összetétele, lejtése, vízelvezetés, felhasznált anyagok minősége, stb. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Igen, ha pontosan követi az Alkalmazástechnikai útmutatónkban „A burkolókövek lerakásának módjában” leírtakat. Azonban ez csak ajánlás. Minden egyes kivitelezés más és nagyon sok tényező befolyásolja. A talaj összetétele, lejtése, vízelvezetés, felhasznált anyagok minősége, stb. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

A földmunkák első lépéseként egyenletes és megfelelően tömörített alapréteget hozzunk létre megfelelő időjárási viszonyok mellett. A kiásást 30 cm-rel szélesebbre készítsük, mint a burkolókővel burkolt terület. A kiásott talajnak esésben kell lennie. A hosszanti esés legyen legalább 0,5 %-os (vagyis minden 1 méteren 5 mm), a keresztirányú esés legyen legalább 2,5 %-os (vagyis minden 1 méteren 25 mm). A talaj alaprétegnek a csapadékvíz elvezetése miatt kell esésben lennie. A laza és a szemcsés talajú réteget ajánlott tömöríteni hengerezéssel. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Kollégáink tudnak ajánlani megfelelő térburkoló szakembereket.

A térkövek között min. 3 mm, a betonlapok esetében min. 5 mm a fugahézag. Amíg térkövek gyárilag rendelkeznek fuga távtartó fülekkel, addig a lapok esetében fugakereszt használata javasolt, mivel a lapok nem rendelkeznek fuga távtartóval.

Amennyiben az Alkalmazástechnikai útmutatóban leírtak szerint halad, igen. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Az Alkalmazástechnikai útmutatóban leírtak szerint. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Weboldalunkon hasznos segédleteket talál a témában.

Az útügyi előírásoknak megfelelő fagyvédő rétegnek csak humuszmentes, meghatározott szemcseméretű homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas. Zúzalékágy (burkolatágy): a jól tömörített és pontosan elkészített fagyvédő réteg felső síkjára 2 – 5 mm-es szemcseméretű zúzalékból ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes (min. 3, max. 5 cm) vastagságban. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

A térburkolás egyik nagy előnye, hogy bármikor megbontható és újra rakható a felület. Szóval igen, lehetséges. Szükség esetén az alépítmény helyreállítása után a felület újra burkolható.

Gyémántárcsás vágó koronggal (flex v. vízesvágó) vagy kőroppantó géppel.

Arra, hogy megfelelő terhelésű gumilapos vibrátort alkalmazzunk! Megjegyzés: a lapokat nem vibráljuk!

Termékek ápolása

Figyelembe kell vennie, hogy milyen célra használja a burkolatot, majd a környezetébe legodaillőbbet választani. Kérheti személyesen kereskedőink segítségét, vagy ellátogathat ócsai, illetve felsőzsolcai irodánkba. Weboldalunkon otthonról is kényelmesen megtekintheti teljes termékkínálatunkat, képekkel és pontos termékadatokkal, illetve alkalmazástechnikai dokumentációval itt.

Fontos a felület szakszerű karbantartása. Ajánljuk az ehhez szükséges tisztítóanyagainkat. Kevésbé törődésigényes, mégis sokkal nehezebben koszolódó felületi védelmünk a Semmelrock Protect, melyről részletesen itt olvashat.

Felületei optimális használhatóságának és szépségének megóvása érdekében ügyeljen a következőkre:

Karbantartás általános alapelvei (e-UT 08.02.32 Útügyi Műszaki Előírás)

Az eredeti állapot megőrzésére vonatkozó kötelezettség körébe a karbantartás is beletartozik. A karbantartás az adott tárgy funkciójának betöltésére alkalmas állapotának megőrzését jelenti, amibe az ezzel összefüggő kisebb építészeti munkák is beletartoznak. A kezdődő károsodások időben történő felismerése érdekében legalább évente egyszer szemrevételezést kell végezni. A károsodások és azok lehetséges okait azonnal meg kell szüntetni. A kötőanyag nélkül fugázott felületeket a fugázó anyag eltávolítása, illetve fellazítása nélkül kell tisztítani. A tágulási zónákat és a bennük használt kötőanyagokat rendszeresen (évente többször, a hőingás mértékétől függően) ellenőrizni kell, a szükséges karbantartási munkákat el kell végezni. Az első pár évben a fugázó anyag még nem köt meg, ezért elhasználódhat. A szemmel láthatóan hiányzó fugázó anyagot, a felület stabilitásának biztosítása érdekében, haladéktalanul pótolni kell. A fugázásokat legkésőbb egy év elteltével mindenütt fel kell tölteni.

Általános állagmegóvási tanácsok

  A burkolat első alkalommal, elkészítése után leghamarabb 2-3 hónap elteltével tisztítható.

  Javasoljuk, hogy évente végezzen szemrevételezést, hogy a kezdődő károsodásokat idejében felismerje.

  A kötőanyag nélküli fugákat úgy tisztítsa, hogy eközben ne távolítsa el, ne lazítsa fel, illetve ne szívja ki a fugázó anyagot.

  A nagynyomású mosókkal végzett helytelen és túl gyakori tisztítás károsíthatja a beton burkolólapok felszínét.

  Erős szennyeződések esetén nedves tisztítást, valamint saját, kifejezetten termékeinkhez kifejlesztett tisztító- és ápolószereink használatát javasoljuk.

  Erősen szennyezett felületek esetén a tisztítási folyamatot egymás után többször meg lehet ismételni. A tisztítószerek maradványait minden esetben vízzel el kell távolítani.

  A felületek károsodásának elkerülése érdekében minden szennyeződést a lehető leghamarabb el kell távolítani. (Károsodások következhetnek be pl. az avarból vagy vörösborból kioldódó csersav által kiváltott kémiai folyamatok során.

  Az ép fugázás alapvető fontosságú a felület funkciójának és szépségének megőrzése szempontjából.

Télen

A beton felületeket az első évben hó-, vagy jégolvasztó sózással nem szabad takarítani, csak ha a betont impregnálással megvédték (Semmelrock Prémium Protect és Protect bevonatos termékek).

Hótakarítás
Mechanikus eszközökkel csak bizonyos fokú olvadás esetén takarítsa a havat, így elkerülhetőek a peremeknél bekövetkező mechanikai eredetű letöredezések, valamint az eszköz fém alkatrészeiről származó rozsdanyomok.

Útszóró anyagok
Az e-UT 08.02.31 sz. Útügyi Műszaki Előírásnak és a vonatkozó szabványoknak megfelelően a beton termékek ellenállnak a fagynak és az olvasztó sónak. Ezért a sózást kizárólag olyan nátriumklorid alapú útszóró anyagokkal végezze, amelyek egyértelmű „beton termékekhez használható” jelöléssel vannak ellátva. Ne használjon szulfáttartalmú vagy szerves útszóró anyagokat, ezek ugyanis károsítják a termékeket. A csúszásmentesítés növelésére az olvasztószerek homokkal való keverése ajánlott. Az olvasztó anyagokat nem szabad durvára őrölve, nagy szemnagyságban a felületre juttatni, hanem oldatban vagy kisebb szemnagyságra őrölve. Az olvasztószereket lehetőleg a csapadék hullásának kezdetekor (vagy előtte) kell kiszórni olyan mennyiségben, amely az olvasztáshoz feltétlenül szükséges. A kásás hó- és jégolvadékot mechanikai eszközökkel – gumi vágóélű hóekékkel, seprőgépekkel – kell eltávolítani, a vízlefolyás útját biztosítva.

Tavasszal

Azt javasoljuk, hogy valamennyi Semmelrock térkövet és lapot legalább évente egyszer, kimondottan a termékekhez kifejlesztett tisztító- és ápolószerekkel, lehetőleg a telet követően tisztítsa meg.
Fontos: a fugák ápolásáról se feledkezzen meg! Mindig ügyeljen arra, hogy a fugázáshoz elegendő mennyiségű anyag kerüljön felhasználásra!

Természetesen a rendszeres takarítás a leginkább ajánlott (falevél, hó, stb). Azonban évente magasnyomású vizes mosóval, 2-3 évente kőtisztító szer alkalmazásával sokáig tudjuk óvni burkolatunk szépségét.

Megfelelő fuga anyag kiválasztásával, illetve erre alkalmas vegyszer permetezésével, illetve a kivitelezés során geotextília használatával.

Termékeinket természetes anyagokból: színes kőzúzalék, kavics, homok, cement, víz, esetenként színezék állítjuk elő. Minden beton alapanyagú termék ennek megfelelően természetesen viselkedik. Szín és szerkezeti különbségek előfordulhatnak, ezek a gyártás során technikailag elkerülhetetlenek. Így a különböző gyártási idejű termékeknél az adott termékcsaládon belül is enyhe színeltérés jelentkezhet. A „Colormix” és Colorflow”, azaz átmenetesen színezett vagy melírozott (pl. vörös-barna) termékeink a világosabból a sötétebb színbe átmenő árnyalatokat jelent. A raklapon belül az egyes árnyalatok nem azonos mennyiségben fordulnak elő. Ezek azonban nem befolyásolják a termékek minőségi jellemzőit, használati értékét inkább a burkolat természetes jellegét hangsúlyozzák.

A használat során és az időjárás befolyásának köszönhetően a termék színe és felületi struktúrája megváltozhat. A burkolás után az esetleges kezdeti különbségek idővel eltűnnek. Kérjük vegye figyelembe, hogy ez a hatás felerősödik, ha a termékek egy része fedett helyen van, másik része pedig ki van téve az időjárás hatásának.

Az attraktív színjáték és az egységes felület eléréséhez a burkolás során ügyelni kell arra, hogy az azonos szállításból származó termékeket egyszerre több megbontott raklapról keverve, a felbeton részével felfelé kell fektetni. Kérjük, azt is vegye figyelembe, hogy a kiállított beton termék minták elsősorban tájékoztató

jellegűek és céljuk, hogy az Ön döntését megkönnyítsék. A termékek közötti szín és felületi különbségek elkerülhetetlenek. Ez azonban nem befolyásolja betontermékeink használhatóságát és ezért ezt nem is fogadjuk el reklamációs okként.

 

A természetes alapanyagok használata miatt a színváltoztatás jogát fenntartjuk!

Elszórtan előfordulhat, hogy az időjárás hatására sárgás vagy barnás elszíneződés jelenik meg a termékeken. Mivel ez általunk nem befolyásolható okokra vezethető vissza, ezért az ilyen jellegű elszíneződések sem adhatnak okot reklamációra.

Semmelrock Protect védelemmel ellátott termékeinket már a gyártás során impregnáljuk. Azon termékeinket lehet impregnálni, melyeket nem láttuk el ilyen védelemmel. Az Impregnálás elmélyíti a burkolat színét, jobban védi a burkolatot a szennyeződésektől. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Az impregnálás a por és egyéb enyhébb kültéri szennyeződésektől véd. Amennyiben eleve van koszolódás a burkolaton azt a védőréteg felhordása előtt el kell távolítani.

Igen, a megfelelő karbantartás és a tisztítás elengedhetetlen a hosszan tartó igényes megjelenés szempontjából.

Amennyiben fontos Önnek, hogy a medence körüli burkolat könnyen tisztán tartható legyen, akkor igen.

Térkő általános alaptisztítószer alkalmazásával. A termékről információkat itt talál.

A 8cm-nél vékonyabb lapok csak gyalogosforgalommal terhelhetők, ennél nagyobb terhelés károsíthatja a lapokat. Amennyiben mégis beépítésre kerül, garanciát nem tudunk rá vállalni.

Fényképészeti és nyomdatechnikai okokból eltérés lehetséges, de ezért ajánljuk vevőinknek, hogy a választott terméket tekintsék meg mintakertjeinkben, kereskedő partnereinknél.

Javasoljuk, hogy a karbantartási útmutatónkban leírtak szerint a rendszeres tisztítást végezze el.

Az első télen nem ajánljuk és a továbbiakban is csak homokkal való keverésével. Az olvasztó anyagokat nem szabad durvára őrölve nagy szemnagyságban a felületre juttatni, hanem oldatban vagy kisebb szemnagyságra őrölve.

Nem, sőt káros is lehet a nem megfelelően elkészített és friss állapotú betonalap.

A kivirágzások keletkezésének előfeltétele, hogy a fiatalkorú beton többször egymás után nedvessé váljon és kiszáradjon. Ezért kerülni kell a víz állandó jelenlétét az alépítményben és a víz felületre történő rávezetését.

A kivirágzás műszakilag elkerülhetetlen, de a termék műszaki jellemzőit és használati értékét nem befolyásolják. Ez csak átmeneti jelenség, az időjárás és a környezeti hatások következtében természetes módon a lerakást követően 1-2 éven belül eltűnik. A mészkivirágzás nem képezi reklamáció tárgyát.

Térkövek, lapok és hasonló termékek esetén, melyek túlságosan szűk fugával kerültek lerakásra, vagy a felépítmény nem elég teherbíró, előfordulhat, hogy már a térkövek bevibrálása során is olyan nagy erőbehatás érheti a terméket, melyet a nagy értékű betonok sem bírnak ki és a termékek széle letöredezhet. Ez nem a termék hibáját jelenti, hanem a burkolatkészítés hiányosságait. A burkolatot az e-UT 06.03.42 Útügyi Műszaki Előírásban leírtaknak megfelelően kell elkészíteni. Lapjaink csak a javasolt fugatávolsággal építhetők be (minimum 5 mm).

Az antikolt termékeknél (koptatott térkő) előfordul, hogy a termékből nagyobb darabok hiányoznak. A melírozás a gyártás során véletlenszerűen létrejövő árnyalatokat jelent, az egyes árnyalatok a raklapon belül nem azonos mennyiségben fordulnak elő. A burkolás után és a használat során is előfordulhatnak még letörések. A szállítás után a terméken található nagy mennyiségű por idővel és az időjárás hatására eltűnik.

Tudjon meg többet a Semmelrock térkövekről!

Partnerkereső